tárlat

2020.08.06. 19:41

Kiállítás a néhai N. Olajbányász SE emlékeiből

Július 29-én nyílt meg a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András galériájában az „Olajbányász 75” – emlékképek Nagykanizsa legendás sportklubjának történetéből című kiállítás. A rendezvényre szép számmal gyűltek össze szurkolók, valamint korábbi sportolók és klubvezetők.

Khüne László

Lukács Tamásnak és Varga Attilának többhetes munkája fekszik az Olajbányász-kiállítás létrejöttében, melynek néhány relikviája a hátuk mögött látható Fotó: a szerző

A szurkolói kezdeményezésre – főképp Lukács Tamás és Varga Attila ösztönzésére, valamint gyűjtőmunkája révén – megvalósult kiállításnak a Nagykanizsai Olajbányász SE 75 esztendővel ezelőtti, 1945-ös alapítása kínált apropót.

A kiállított tárgyak a korábbi patinás, piros-kék színeket viselő egyesület szakosztályainak életébe engednek bepillantást az atlétikától kezdve – a teljesség igénye nélkül – a kézilabdán és labdarúgáson át a teniszig bezárólag.

Lukács Tamásnak és Varga Attilának többhetes munkája fekszik az Olajbányász-kiállítás létrejöttében, melynek néhány relikviája a hátuk mögött látható Fotó: a szerző

A tárlatot az egyesület korábbi sportolóinak nevében id. Vlaszák Géza egykori kiváló futballkapus, illetve edző nyitotta meg, aki sportbaráti szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe az N. Olajbányász SE-nek emléket állító gyűjteményt.

– Egykor valódi rang volt ehhez a klubhoz tartozni, ahol bizony nem csak a labdarúgás játszotta a főszerepet – mondta a sportember, aki egyidős „a Bányásszal”, hiszen éppen idén ünnepelhette hetvenötödik születésnapját. – Az egyesület keretei között számos szakosztályban folyt színvonalas szakmai munka, és az egyéni sportágak palettáján is remek eredmények születtek.

Id. Vlaszák Géza a közelmúltban könyvben jelentette meg emlékeit a nagykanizsai labdarúgásról, a megnyitón pedig azt is elmondta, hogy gyakorlatilag már készen áll a kiadvány második kötete is. Ez még korábbra nyúl vissza, vagyis az ugyancsak legendás MAORT-os időszak történéseire koncentrál. Vlaszák Géza emlékeztetett, hogy rengeteg kiválóság került ki az „Olaj” táborából. Erre az összejövetelen élő bizonyítékként szolgált az olimpiai bronzérmes kézilabdázó, Mátyás Auguszta, aki a gyűjteményt megtekintő érdeklődők között csendben elvegyült, Szőkéné Pintér Jolánnal beszélgetve.

A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg a HSMK-ban, a művelődési intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában