Nehezebb a tavalyinál?

2019.11.15. 20:06

Fővárosi kettős fordulóval rajtol a sakkcsapatbajnokság

A hétvégén a fővárosi Aquincum Hotelben rajtol a sakk NB I-es csapatbajnokság. Kezdésként a címvédő kanizsai Tungsram-Aquaprofit NSK-ra is dupla forduló vár Budapesten.

Khüne László

Jobbra a kanizsai Balogh Csaba a Pénzügyőr elleni tavalyi, hazai mérkőzésen Fotó: archív/Szakony

Fotó: Szakony Attila

A nagykanizsai együttes tagjai szombaton az Aquaréna Kőbánya SC-vel ülnek asztalokhoz 15 órától, vasárnap pedig 10 órai kezdettel a Maróczy SE lesz az ellenfelük.

Tavasszal a dél-zalai egyesület tizenkettedik alkalommal lett bajnok az NB I-ben, zsinórban szerezve tizenegy elsőséget. De tegyük hozzá: a gárda nagy izgalmak közepette hódította el az újabb bajnoki címet, mivel végig nagy csatában állt a DVTK-val. Az újabb bajnokságot olyan ellenfelekkel kezdi a bajnoki címvédő, hogy jó esélye van két győzelemmel rajtolni, az igazi nagy rangadók pedig jövőre következnek, ráadásul éppen a bajnokság zárásaként.

– Változott a keret a szünetben? – tettük fel a kérdést Papp Nándornak, a kanizsaiak csapatvezetőjének.

– Igen, hiszen Erdős Viktor hosszas gondolkodás után eligazolt, ugyanakkor három orosz sakkozóval erősítettünk – hangzott a válasz. – Vlagyi­mir Fedoszejev, Makszim Csigajev és Grigorij Oparin nagymesterek érkeztek, akik játékára a közvetlen riválisok ellen számítunk majd.

– A célkitűzésről talán kár is kérdezni, hiszen a válasz nyilván egyértelmű…

– Célunk a bajnoki cím megvédése, de az odáig vezető út még a tavalyinál is izgalmasabb és küzdelmesebb lehet. Egyrészt a Diósgyőri VTK nagyon megerősödött, másrészt a Magyar Sakkszövetség új összetételű vezetőségének döntése értelmében visszatért a régi, olimpiai pontszámítás, vagyis az összpontszám dönt a helyezésekről. Félvállról tehát egyetlen mérkőzést sem vehetünk, bár egy gyengébb szereplést így könnyebben rendbe lehet hozni. A csapatpontok csak azonos pontszámnál fognak számítani. Sikerként értékeljük, hogy egyesületünk elnöke, Nádasi Tamás alelnöki posztot tölt be az új szövetségi vezetőségben, volt játékosunk, a nagykanizsai származású dr. Flumbort András tagja lett a testületnek, játékosunk, Ribli Zoltán nagymester, olimpiai bajnok pedig az ifjúsági oktatásban vállalt vezető szerepet.

Jobbra a kanizsai Balogh Csaba a Pénzügyőr elleni tavalyi, hazai mérkőzésen Fotó: archív/Szakony

– A DVTK mellett kik lehetnek még a legnagyobb riválisok?

– A miskolciak világklasszis játékosokat igazoltak, miközben a Paks mellé játék­erőben felzárkózhat a Kőbánya és az új szponzorral megerősített Pénzügyőr is. Nálunk úgy tűnik, a támogatói háttér változatlanul rendelkezésre áll, a játékosaink pedig remek egyéni eredményeket értek el a szünetben. Kiemelkedik ezek közül az ifjúsági korú, tavaly „osztrák vonalról” szerződtetett Horváth Dominik, aki szeptemberben Spanyolországban, az U16-os világbajnokságon gyors játékban világbajnok, rapid versenyben pedig ezüstérmes lett. Van kikre támaszkodnunk és reméljük, hogy eredményeink az általunk is elvártak szerint alakulnak a szezonban.KL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában