Tisztújító közgyűlés

2019.08.16. 19:12

Tivolt Ferenc egerszegi sakkozóról is megemlékeztek

A Magyar Sakk-szövetség májusi tisztújító közgyűlésén is röviden megemlékeztek az életének 81. évében elhunyt Tivolt Ferenc (1938–2019) egerszegi sakkozóról, most  a sporttársak nevében Sergyán Ödön egy szakmai jellegű visszaemlékezést juttatott el lapunkhoz.

ZH

Feri meghatározó alakja volt a zalaegerszegi sakkozásnak, mint mérnök ember a sakkban is mindig precíz és tervszerű volt. A Portisch testvérek Budapestre költözését követően, 1959-ben megnyerte a megyei bajnokságot és negyedmagával szerepelt az I. osztályú minősítésű zalai sakkozók között. Meghatározó erővel bírt szervezőként és a csapatépítésben is, a hatvanas évek végén a ZTE OB II-es csapatának kialakításakor és a feljutásban, illetve a 70-es évek elején az OB I-be jutáskor. Kivette részét a Csuti Antal Sakk Klub 1987. év február 1-jei megalakításából is.

Egyedi hozzáállását jól mutatja „fő művének”, a szicíliai védelem ún. „e5-ös varijának” sikeres házi életútja. A Lasker-Pelikán, később Szvesnyikov változat csapatunk sajátos fegyvere volt. A jelenlegi ismertsége előtt mi már réges-régen eredményesen játszottuk. Horváth Tamás például könyvet írt róla: „Legjobb Szvesnyikovjaim” címmel. Porubszky Mária sikeresen alkalmazta női zóna-versenyen, olimpián is. Napjainkban a világbajnok Carlsen is felvette repertoárjába e témát, változatot. Tivolt Ferenc játékosként szerepelt a Zala Volán csapatában is, eredményesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában