Győzelem

2018.05.18. 20:53

„Őrült” meccsen egyenlített a ZTE KK!

A férfi kosárlabda NB I A-csoportjában a negyeddöntő második felvonását játszotta tegnap a Zalakerámia- ZTE KK és a Falco KC Szombathely. A helyszín Zalaegerszeg volt, ahol őrült meccsen, háromszori hoszszabbítás után győzött a ZTE KK!

Kerkai Attila

A keddi, első mérkőzést a Falco KC nyerte (91–88), pénteken az egyenlítéséért kellett harcba szállnia Bencze Tamás csapatának, és ez még hazai pályán sem tűnt könnyű feladatnak. A találkozó előtt adták át a tavaly alapított Szalai Szidónia-díjat a szezon legjobb ZTE-játékosának választott kosarasnak. Az elismerést Benke Szilárd kapta, aki hatalmas tapsot kapott az egerszegi közönségtől.

A mérkőzés a tétnek megfelelően remek hangulatban kezdődött, a Falco pedig változtatott a keddi kezdő ötöséhez képest: Taylor helyett Tóth Norbert volt a pályán. Vaughn egy hármassal nyitott, ami – érthetően – nagyon tetszett a hazai tábornak. Hát még a folytatás: a 3. percben 9–2-re vezetett a ZTE KK. Nagy iramban kosárlabdázott mindkét együttes, azonban a zalai dobásokba olykor hiba csúszott, és csak ezért nem lépett el még jobban a házigazda. Pár perc múlva, Horváth Ákos, majd az éppen a meccs napján születésnapos csapatkapitány, Mohácsi Máté kosaraival már 20–8-ra vezetett a ZTE, indokolt volt a Falco időkérése. Ám hiába!

 

Fergetegesen játszott a ZTE, és a 9. percben 27–10- re lépett el, elsősorban remek védekezésének köszönhetően. Mohácsi nagyon elkapta a fonalat, hiszen egymás után két triplát is dobott, a ZTE KK pedig parádésan játszott. Volt már 34–16 is az állás, ráadásul úgy, hogy a center, Radic még nem is talált a gyűrűbe, de persze elkiabálni sem lehetett még semmit. A Falco KC ellen pláne, amely annál jobb csapat, hogy ilyen helyzetben bármit is feladjon. Megállt az egerszegi pontgyártás, hiszen a Falco alaposan szigorított a védekezésén. Taylor „le sem szállt” Radicról, s kezdett olvadni az előny is (36–24). Ám az első félidőt úgy zárta a ZTE KK, hogy biztosan vezetett. A folytatásban is nagy lendülettel játszott a ZTE KK, olyannyira, hogy egy 7–0-s sorozattal 52–33-ra lépett el.

Radic még mindig nulla ponton állt, aztán a Falco elkezdett olyan keményen védekezni, ami láthatóan nem ízlett a zalaiaknak és egy 15–4-es sorozattal megérkezett a ZTE KK nyakára (60–55). Új meccs kezdődött a negyedik negyedben, Govens hármasával pedig már a vasiak vezettek (60–62). A ZTE KK harcolt, de a lendületbe jött Govensszel nem tudtak mit kezdeni (64–67). Kegyetlenül gyilkos hajrá következett, az egerszegiek viszszavették a vezetést (73–71), de erősen vitatható játékvezetői döntések következtek, melyek a vasiaknak kedveztek. Fél perc maradt (76–76), de nem született döntés.

Következett a hosszabbítás és maradtak az elképesztő izgalmak. A ZTE KK 87–82-re is vezetett, de Norfleet hármasa után visszajött innen is a Falco (87–87). Újabb ráadás következett és ez már az idegek harcát hozta. A ZTE KK játékosai és a vasiak is fáradni látszottak, miközben a Falco kicsikart magának négypontos előnyt (87–91). Aztán Vaughn egyenlített (91– 91) és megint nem született döntés (93–93). „Horrorba” hajlott már ez az este, hiszen a harmadik ötperces ráadás következett. A Falco ebben is előnyhöz jutott (95–100), de Kinney életben tartotta a zalai reményeket (103–102), Szabó jól büntetőzött, Benke pedig lepattanót szerzett (107–104). Borisov dobása kimaradt, nyert a ZTE KK egy minden bizonnyal sokáig emlékezetes mérkőzésen. A párharc 1–1-re áll, a harmadik találkozót vasárnap, 18 ó rendezik Szombathelyen.

Bencze Tamás: „Hihetetlenül hektikus mérkőzés volt, tele érzelmekkel és fogyó energiával. Óriási tartásról tett bizonyságot csapatom, hiszen nagy előny után visszajött a Falco a meccsbe. Igazi topmérkőzés kerekedett a találkozóból. A Falco sikere sem lett volna érdemtelen, de a miénk sem az, hiszen nagyon akartuk ezt a győzelmet és a nézők sem engedték lankadni a figyelmünket. Most szó szerint ők voltak a mi hatodik játékosunk.”

Szrecsko Szekulovics: „Gratulálok a ZTE-nek, a végén apró dolgokban jobbak voltak. Mínusz tizennyolc pontról jöttünk vissza és fordítottunk, de nem volt szerencsénk. Ahogy a ZTE, úgy akár mi is megnyerhettük volna ezt a találkozót. Igazi play-off csata ez és vasárnap is az lesz Szombathelyen.”

 

JEGYZŐKÖNYV

Zalakerámia-ZTE KK–Falco Vulcano Energia KC Szombathely

107-104 (29-12, 16-21, 13-22, 18-21, 11-11, 6-6, 14-11)

Zalaegerszeg, 2200 néző. Jv.: Cziffra, Kapitány, Győrffy.

ZTE KK: Kinney 33, Vaughn 20/9, Benke 14, Szabó Zs. 18/6, Radic 7.

Csere: Mohácsi 12/6, Horváth Á. 3/3, Mikovic, Kis R., Doktor. Vezetőedző:

Bencze Tamás.

Falco KC: Govens 24/6, Váradi 14/6, Perl 10, Tóth 10, Borisov 2. Csere:

Taylor 4, Norfleet 26/6, Pusthavar 14/6. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.

Kipontozódott: Pusthavar a 49., Govens az 52. percben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában