Szkander

2017.09.15. 19:29

Helyes Csabi két év versenyszerű szkanderezés után ötödik lett a vb-n

A múlt héten Budapesten zajlott és hazánkban először megrendezett szkander világbajnokságnak volt egy zalaegerszegi résztvevője is: Helyes Csaba, aki a masters 40 éves korosztály 70 kg-os versenyében az ötödik helyen végzett. Lévén, hogy az első vb-jén indult, az eredmény nem rossz.

Kerkai Attila

Helyes Csabi

Helyes Csabival (ő kérte, hogy így szerepeljen a neve, mert így ismeri mindenki) már idehaza beszélgettünk. A vb-ről a sportcsatorna napi szinten beszámolt, a sportkedvelők így képet kaphattak a sportágról. Helyes Csabi két éve szkanderozik versenyszerűen, amiben az Etalon Zala Szkander SE kezdettől fogva segíti. Sportkarrierje labdarúgóként kezdődött.

Helyes Csabi

– Tizenöt évig futballoztam, kapus voltam, így a végén mindig rajtam csattant az ostor... – jegyezte meg némi iróniával a Vasboldogasszonyban, Egerváron, Lakhegyen és Sárhidán is megfordult férfi. – Közben végig szkandereztem, iskolában és társaságban is, de sokáig nem tudtam, hogy létezik ennek versenyszerű formája is. Egy barátom szólt, hogy van ilyen, és két éve neveztem az első versenyre. Azóta szinte mindig dobogós helyezéseket érek el.

Pályafutását országos bajnoki címek és érmek kísérik, de idén Szlovákiában Világkupát is nyert, májusban pedig a katowicei Európa-bajnokságon volt ötödik. Ahogy mesélte, szép lassan belerázódott a sportágba, a mindenkori fogyasztás rejtelmeibe (a vb-re 6-7 kilót fogyott), de persze kell ehhez segítség is.

– Egerszegen nincs állandó edzőpartnerem, így hétvégenként a büki Dóró Team-hez utazok – folytatta. – Edzőm, Dóró Zsolt kvázi felfedezett az egyik versenyen, s ő ajánlotta, hogy szívesen egyengetné az utamat. Idehaza egyénileg készülök. Mi – a testépítéssel ellentétben – nem a látható izmokat fejlesztjük: az ujjakkal kezdjük, majd az al- és a felkarizmokon át jutunk el a vállig. Korábban nem jártam konditerembe, de januártól végzek súlyzós edzéseket is. Jó lenne itthon is edzőpartnert találni: konditermekbe raktam ki szórólapot, de eddig nem volt jelentkező...

A világbajnoki közvetítések szerint szkanderben a kar minden „alkatrésze” számít, plusz technikával és gyorsasággal lehet felülkerekedni a másikon. És kell a „finesz” is.

– Ha az ember megismeri az ellenfeleket, már tudja, ki mit szeret bevetni egy-egy mérkőzésen – említette ennek kapcsán Helyes Csabi.

A budapesti vb-n – melyhez hasonló viadalokat 40 éve rendeznek a sportágban – 56 ország 1200 versenyzője vett részt. A „keleti uralom” tetten érhető volt, a volt szovjet tagköztársaságok képviselői nagyon erősek voltak. De Helyes Csabi oroszt is vert.

– Orosz, costa rica-i és francia riválisaim voltak, két győztes mérkőzés után a harmadikon kikaptam, így a vigaszágra kerültem, ahol újabb vereség következett. Így lettem ötödik – mondta el szerepléséről. – Ha harmadszor is nyertem volna, akkor dobogós vagyok, de majd legközelebb! A keleti országok képviselői tényleg nagyon jók, náluk népszerű ez a sportág, sokan űzik. Idehaza, ha jól tudom, 31 szakosztály működik, ám így is eredményesek voltunk: az összesített ponttáblázaton a 8. helyen végzett Magyarország. A szezonnak még nincs vége, októberben a MOM Sportközpontban – ahol a vb is zajlott – következik a Judgement Day névre keresztelt Világkupa-viadal, azon indulok. Tavaly mindkét kézzel második lettem. Először a balkezes versenyt rendezik meg, utána a jobbost. Kezdetben csak jobbal indultam, de így túl sokat kellett várnom a versenyeken, míg sorra kerültem. Hogy ne unatkozzak, ballal is beneveztem, s azzal is jöttek az eredmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában