A színész emberteremtő tehetség, mondta a névadó

2023.10.16. 17:30

Gálaműsor a Hevesi Sándor Színház fennállásának 40. évfordulóján

Egykori társulati tagok, korábbi előadásokban szerepelt népszerű vendégművészek, fiatal színészek produkcióival és a 40 évet felidéző beszédekkel, valamint sok zenével ünnepelte a Hevesi Sándor Színház október 15-én, vasárnap este fennállása 40. évfordulóját.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László, Szentmártoni János, Balaicz Zoltán és dr. Besenczi Árpád a rendezvényen

Fotó: Pezzetta Umberto

A gálaműsor kezdete előtt egymást rég nem látott pályatársak, barátok köszöntötték, akiket az a tény köt össze, hogy valamennyien egy életre kötődnek a működését 1983 októberében megkezdő zalaegerszegi színházhoz. Boldogan ismerte fel egymást a jelmeztervező, a plakátokat készítő képzőművész, több igazgató és színművész.

Az egybegyűlteket dr. Besenczi Árpád, a jelenlegi direktor köszöntötte, majd a társulat néhány tagjával megkoszorúzták a nagykanizsai születésű névadó, Hevesi Sándor nézőtéri előcsarnokban álló mellszobrát. A Tompagábor Kornél rendezte gálaműsor elején Sosztakovics: Lírikus keringőjét adta elő a tánckar, ezután Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár szólt a publikumhoz,  méltatva Zalaegerszeg 40 évvel ezelőtti törekvését, amely a kulturális palettára helyezte az állandó színházat. Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Besenczi Árpád idézte fel a negyven évet, benne a kezdeteket, Ruszt József rendező meghívását igazgatónak, amely Merő Bélának, a Reflex Színpad vezetőjének volt köszönhető. Besenczi Árpád köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló Halasi Imrét és Stefán Gábort, a két korábbi igazgatót is, majd átadta az örökös tagságot jelentő oklevelet a Jászai-díjas Böhm György alapító tagnak, aki azóta is gyakorta rendez a teátrumban. Díszoklevelet vett át Kovács Valéria, Kindli Józsefné és Kandász Norbertné, mindhárman negyven éve bérletes nézői a színháznak.

 

A konferanszié szerepét betöltő Pap Lujza és a Jászai-díjas Farkas Ignác színművész olvasta fel Fekete Gizi és Rácz Tibor színművész levelét, mindketten alapító tagok voltak. Áron László színművész saját naplójából olvasott fel, így idézve fel az 1983-as Az ember tragédiája próbafolyamatát. Koltai Róbert József Attila-verset szavalt, elénekelte a Legyen úgy dalt az általa itt is rendezett Sose halunk meg című musicalből, Nemcsák Károly egy Móra-novellát mondott el, Regős-Foki Veronika a Footloose egyik betétdalával köszöntötte az évfordulós színházat (partnere volt Kovács Kata, Magyar Cecília, Bódis Bettina), Sasvári Sándor pedig A fejedelem című musical egyik dalát adta elő. A jelenlegi társulat tagjai közül Besenczi Árpád Csehov-novellával szórakoztatta a közönséget, Bellus Attila a néhai Császár Gyöngyi, egykori hevesis színművész emlékének ajánlott sanzont énekelt, Czegő Teréz Romhányi verssel jelentkezett. A zenés blokkokban Debrei Zsuzsanna, Bot Gábor, Ticz András, Hertelendy Attila, Támadi Anita, Kovács Virág, Kovács Martin szerepelt, ők a tánckarral együtt az elmúlt évek zenés darabjait idézték fel (Made in Hungaria, Tanulmány a nőkről, Kőműves Kelemen). Ecsedi Erzsébetet külön köszöntötte Besenczi Árpád, mivel a színművésznő idén megkapta a Színikritikusok Céhe életműdíját. A díjazott Karinthy Frigyes A te férjed című jelenetét adta elő. 

A fináléban a társulat legtöbb tagja a színpadon állt, s együtt adták elő A padlás című musical Arra születtünk című Presser Gábor szerzeményét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában