Struktúra a képben

2023.05.14. 16:00

Hanna Wojdała-Markowska krosnói textilművész kiállítása Zalaegerszegen

Foglalkozással egybekötött tárlatmegnyitó volt szombaton délután a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A Göcseji Múzeum meghívására ezúttal Hanna Wojdała-Markowska krosnói textilművész érkezett a vármegyeszékhelyre.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

A lengyel textilművészet történelmébe nyerhettek betekintést a workshopra jelentkezők. A társalgó asztalain szebbnél-szebb, különféle mintájú, vastagságú és színű szövetdarabokból válogattak a vállalkozó kedvűek, hogy a művész segítségével elkészíthessék saját, ragasztott kollázs kompozíciójukat. A résztvevők előtte vetített képes előadáson ismerhették meg a 16-17-18. századi lengyel textilkézművesség kiemelkedő kincseit, köztük középkori krakkói gobelin remekeket a Wawel-i királyi palotából, illetve barokk ruhadarabokat, hímzéseket. Az alkalmi foglalkozásra francia, spanyol és olasz textilipari maradékokat használtak fel.

Marta Rymar, a Krosnói Kézműves Múzeum igazgatója és Hanna Wojdała-Markowska textilművész a workshopon
Fotó: Pezzetta Umberto

Hanna Wojdała-Markowska 2007 óta a radomi Casomir Pulaski Műszaki és Bölcsészettudományi Egyetem Művészeti Karának professzora, jelenleg a Belsőépítészeti és Divattervezési Tanszék vezetője. A Łódźi Képzőművészeti Főiskola textilipari szakán végzett. Kitüntetéssel diplomázott a Prof. Antoni Starczewski Gobelin és Szőnyeg Stúdiójában, valamint Prof. Wieslaw Garbolinski festőstúdiójában. Több mint 200 nemzetközi, országos és regionális tárlaton láthatták olajfestményeit és textilműveit, ruhakollekcióiból több mint harminc tárlatot és bemutatót rendeztek. Tevékenységét számos magas rangú díjjal ismerték el.

A kiállításmegnyitó pillanata
Fotó: Mozsár Eszter

Az alkotói találkozó után nyitották meg a kiállítást, a részvevőket dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte, aki többek között Zalaegerszegnek a lengyel Krosnóval 2000 óta fennálló és gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatát emelte ki. Az olajfestményekből és textilképekből álló válogatást Dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Emlékeztetett, újult erővel folytatják a világjárvány miatt megtorpant Krosnói Kézműves Múzeummal közös textil biennálék és tanulmányutak sorozatát. Augusztusban Németh János keramikusművész alkotásait viszik Lengyelországba, szeptemberben az egerszegi közgyűjtemény fogadja Mirosłav Rymar krosnói grafikus- és plakátművészt és műveit. A tervek szerint jövőre Németh Miklós grafikusművész mutatkozik be Krosnóban. A megnyitón Marta Rymar, Krosnói Kézműves Múzeum igazgatója a közös művészi projektek kibővítéséről beszélt, végül Hanna Wojdała-Markowska köszönte meg a zalai meghívást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában