Az abszolút érték, ez a valódi mérték

2023.01.14. 12:00

Megnyílt a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének új kiállítása a HSMK Ősze-galériájában

A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének Abszolút érték címmel nyílt kiállítása pénteken a HSMK Ősze galériájában. Ezúttal 23 különféle művészeti ágban alkotó mutatja be műveit.

Benedek Bálint

A kanizsai és környékbeli alkotók egy része a megnyitón. A kiállítás február 8-ig látogatható

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A korábban érkezők már a megnyitó előtt elmélyülhettek a galéria kivételesen változatos repertoárjában, melyet most az egyesület alelnöke, Kassainé Szarjas Gertrúd állított össze.

A látogatókat Balogh László polgármester köszöntötte, aki fizikatanárként megérti az alkotókat, akik azt vallják, hogy a szilárd állapotú matériából megalkotott emberi művek az alkotás révén, tehát az emberi energia és lélek erőfeszítésével olyan láthatatlan, színtelen-szagtalan állapotú létezőkké formálódnak, amit szellemnek, gondolatnak vagy éppen üzenetnek neveznek. Hisznek abban, hogy a megformált szellem hatással van a környezetére, a kultúra eltérő szegmenseire, s ezáltal a művészet is olyan átváltozás, metamorfózis, amely során új jelentések születnek, új világ alapjai rakódnak le, miközben jelen van a matéria is, önnön mennyiségi értelmében.

– Az idei tárlat címe a tudomány egy ismert fogalmát pendíti meg, az abszolút érték matematikai terminusát, de érezzük, hogy e cím szimbolikusan megrezgetett húrjai újra csak a művészet, az emberi szellem forrásvidékének zenéjét visszhangozzák – folytatta. – Ez az abszolút érték, ez a valódi mérték, amely lecsapódhat bármely igaz emberi cselekvésben: akár a matematikában, akár az alkotásban. És lecsapódhat Nagykanizsán is. Itt minden alkotó mércéje a végtelen, az elérhetetlen tökéletesség és a teljesség, melyhez úton vannak, mert úton akarnak lenni.

Ezt követően Simo Zsófia, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI növendéke játszott csellón, akit édesanyja, Simo Márta kísért zongorán.

Majd Stamler Lajos, a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének elnöke egyenként méltatta az alkotókat. Elmondta: sokakat közülük személyesen, de az alkotásaikon keresztül mindenképpen ismernek a művészetkedvelők.

– Az új alkotók érkezése mindenképpen színesíti és tovább gazdagítja a február 8-ig látható tárlatot – fogalmazott. – Becskei Andor szobrászművész és felesége, Gál Barbara tervezőgrafikus Magyarszerdahelyen alkotnak, s kettejük lendülete a térségre kiváló hatást gyakorolnak. A székelyudvarhelyi születésű György Albert szobrászművész nemrég a közeli Újudvaron talált otthonra, aki a bronzszobrászatban mélyült el és alkotásaival új szemléletet formál, izgalmas és érzékeny világba hívja az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában