Négy kategóriában 82 filmmel neveztek

2022.10.10. 14:00

A Café Marylin lett a fődíjas – a zalaegerszegi televízió alkotói is nyertek a XVIII. Göcsej Filmszemlén

Az Aurorafilm Kecskemét–Reszeli-Soós András–Farkas András Attila alkotása nyerte el a fődíjat a XVIII. Göcsej Filmszemlén. A város nevében Gecse Péter alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket.

Mozsár Eszter

A fődíjas alkotó, Farkas András Attila (középen), Gecse Péter alpolgármester (b), Koltay Gábor zsűritag, Szalay Annamária keresztlánya, Anna és Lovass Tibor zsűritag

Forrás: Miklós András / ZTV

Az Art moziban tartották szombaton az egész napos seregszemlét, amit a televízió előtt is nyomon követhettek a nézők. A háromtagú zsűri – Koltay Gábor filmrendező, Lovass Tibor, a Göcsej Filmszemle alapítója és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Mozi egykori vezetője – által legjobbnak ítélt műveket láthatta a közönség, majd délután a Részekből egészet című film alkotóival találkozhattak az érdeklődők.

A Göcsej Filmszemle 2005-ben indult el Lovass Tibor, a ZTV volt ügyvezetője és Szalay Annamária, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács néhai elnökének kezdeményezésére. A rendezvénnyel 2015 óta Szalay Annamária emléke előtt tisztelegnek. A szemle fődíja Németh János, Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész alkotása, tájékoztatott Frauenhoffer Márta, a ZTV ügyvezetője.

A Göcsej Filmszemlét idén is a Nemzeti Filmintézet, valamint helyi cégek támogatták, összesen 3,2 millió forint pénzdíjat adtak át a kategóriák legjobbjainak. 2022-ben négy kategóriában 82 filmmel neveztek hazai és határon túli alkotók. A legtöbben, közel harmincan ezúttal is a dokumentumfilm kategóriában pályáztak. Emellett 22 kisjátékfilmet, ugyanennyi filmetűdöt és 10 ifjúsági kategóriás filmet tekinthettek meg az ítészek.

A Göcsej Filmszemle díjazottjainak csoportképe
Forrás: Miklós András / ZTV

A fődíjas Café Marylin című film készítőinek járó díjat ezúttal is Szalay Annamária keresztlánya, Anna adta át.

2016-ban emléktáblát avattak Szalay Annamária volt médiapolitikus, a Fidesz országgyűlési képviselője tiszteletére szülővárosában, Zalaegerszegen. Jelesül a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem homlokzatán, mely intézménynek öt éven át igazgatója volt.

A dokumentumfilmek kategóriában a Zalaegerszegi Televízió munkatársai, a Szigeti Éva, Pusztai Bálint és Miklós András által készített Részekből egészet című alkotás nyert, a második Jamrik Levente A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci, a harmadik helyezett pedig Bácskai Gabriella Ahol mégsem kolbászból van a kerítés című filmje lett.

A kisjátékfilmek kategória legjobbja Papp Máté Takarás című filmje lett, a második díjat Kohlmann Péter-Vidovics Ádám Tehetség – Sebzetten, míg a harmadikat Török Levente Az én történetem című alkotása kapta.

A Göcsej Filmszemle korábbi fődíjas alkotásai

2021: Somossy Barbara: Ha van még idő
2020: Vidovics Ádám: Hegek 
2019: Király Levente: Piedone nyomában
2018: Bujdosó Erika Ágnes: Király utca szubjektív
2017: Czank Szilvia, Siket Tibor, Pilló Ákos: Elrabolt évek nyomában
2016: Molvay Norbert: Ha nem segít a Mindenható
2015: Debrecen Városi Televízió Kft.: Kossuth papja

A filmetűdök kategória nyertese Zajti Ferenc A kövek nem hazudnak - A kőfaragó című filmje, második lett Katona Zsuzsa NINIVE, harmadik pedig Farkas Péter: Élet/Út című művével.

Az ifjúsági filmek kategóriában első díjat kapott Ujvárosi Áron Az üvegfátyol című filmje, második díjat Váradi Iván Egy, két, há... 4, harmadikat pedig Hegedűs Tamás Piri című alkotása után vehetett át.

Korábbi cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában