XVI. Göcsej Filmszemle

2020.09.26. 19:51

Vidovics Ádám nyerte a Göcsej Filmszemle idei fődíját

Vidovics Ádám Hegek című, egyetemi vizsgafilmje lett a fődíjas alkotás a városi televízió által szervezett 16. Göcsej Filmszemlén, melyen további tizenkét versenyző kapott elismerést.

Mozsár Eszter

Szervezők, zsűritagok és díjazottak. Az első sorban Szaknyéri András, Vidovics Ádám és Lovass Tibor Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Szívszorító és elgondolkodtató a Budapesti Metropolitan Egyetem televízió mesterszakos hallgatójának műve. A 22 perces kisjátékfilm megtekintése után ott motoszkál a néző fejében a gondolat: vajon helyesen döntött-e a főszereplő pedagógus, amikor segíteni próbált tanítványán?

Szervezők, zsűritagok és díjazottak. Az első sorban Szaknyéri András,
Vidovics Ádám és Lovass Tibor Fotó: Katona Tibor

- Az egyetem előtt nem foglalkoztam mozgóképpel, de a hároméves képzés alatt sokat tapasztaltam – mondta Vidovics Ádám. – Diplomamunkaként egyéni témát kellett választani, és egy gyermekotthoni rajzkiállításról tudósító cikk adta az alapötletet: vajon milyen háttértörténetük lehet az egyes festményeknek, grafikáknak? A gyermeki őszinteségre fókuszáltunk Kohlmann Péter osztálytársammal, forgatókönyvíróval. A film nem foglal egyértelműen állást senki oldalán. Lovass Tibor – aki Szalay Annamáriával elindította a Göcsej Filmszemlét 2005-ben – így fogalmazott az átadón: a mai kor embere szerencsés, mivel kezében van a filmalkotás eszköze. Az objektívnek a minket körülvevő láthatatlan világot kell felnagyítania. Szaknyéri András zsűritag csodálatos utazásként élte meg a 93 darab, összesen negyvenórányi film többszöri megtekintését.

Ő – a harmadik, ám távollévő zsűritag, Koltay Gábor rendező nevében is – csak dicsérni tudta a pályázók magas színvonalú munkáját. A filmszemlén díjazták az egerszegi Mátai Andrást is, akinek Csapó Andrással és Majoros Kingával közös dokumentumfilmje kategóriájában az első lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában