Frissen Zalából

2022.02.15. 17:54

A kanizsa jazz klub megalakulására emlékeznek február 22-én

A Nagykanizsai Jazz Klub megalakulásának 50. évfordulója alkalmából február 22-én (kedd) 16 órától a Honvéd Kaszinóban ingyenesen látogatható jubileumi rendezvényt tartanak. A program részleteiről tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen.

Benedek Bálint

Az egykori Kanizsa Jazz Együttes

Forrás: Halász Gyula

Az intézmény igazgatónője, Halmos Ildikó elmondta: az egykori Erkel művelődési házban 1972. február 22-én civil kezdeményezésre alakult meg a jazz klub, mely nem sokkal később az utca túloldalán lévő akkori Fegyveres Erők Klubjába (ma Honvéd Kaszinó) tette át a székhelyét. A művelődési ház egykori vezetője, Debreczeni Attila mindent megtett a zenei stílus felvirágoztatásában, olykor még filmvetítéseket is tartottak. Az intézmény az eltelt évtizedek alatt is mindig kiemelt figyelmet fordított a jazz népszerűsítésére, évek óta április végén megemlékeznek a nemzetközi jazznapról.

 

– A programok sora február 22-én, vagyis napra pontosan az ötven éves alakulás dátumán 16 órakor emléktábla avatással indul az Ady utca 6. számnál – fogalmazott Halász Gyula szervező, a Magyar Jazz Szövetség tagja. – Ezt követően a résztvevők a Honvéd Kaszinóba vonulnak, ahol Gayer Ferenc bőgős, a jazz szövetség elnökségi tagja tart kerekasztal beszélgetést a jelenlévőkkel. Szerencsére a még tavaly októberben meghirdetett nagyszabású gyűjtésre sokan jelentkeztek fotókkal, plakátokkal és relikviákkal, ezért az "Egy szenvedély, 50 év" címmel jazz történeti kiállításon nívós anyag várja az érdeklődőket.

 

Halász Gyula hozzátette: a programokat mind színesítik kanizsai jazz muzsikusok fellépései. Viszont 19 órától a fiatal zenészek alkotta HunJazzFed Quartet ad koncertet, az est folytatása pedig a városban oly népszerű jam session-nal, vagyis örömzenéléssel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában