Frissen Zalából

2021.11.09. 17:30

Negyven éve szolgálja a József Attila Városi Könyvtár a landorhegyi közösséget

Negyven évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Landorhegyen a József Attila Városi Könyvtár. A kerek jubileum alkalmából rendezett ünnepségen a visszaemlékezés mellett egy kiállítást is berendeztek, amely a kezdeteket és a könyvtári munkaközösséget mutatja be.

Jóna István

Kiss Gábor és Nitsch Erzsébet, a Balaicz Zoltántól kapott elismerő oklevéllel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Különleges évfordulóhoz érkezett a József Attila Városi Könyvtár, hiszen egy 1981. november 7-én megnyílt korszerű művelődési központban kapott helyet, amit azóta Keresztury VMK néven ismernek.

Ez a város kultúrtörténetének egy érdekes pillanata volt – kezdte köszöntőjét Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. A könyvtárat 1963-ban a városi tanács hozta létre és a Gárdonyi utcában működött. Ezt az időszakot Nyakasné Túri Klára tevékenysége fémjelezte, melyben nagy hangsúlyt kapott a gyerekekkel való foglalkozás. Ekkor indult el a József Attila versmondóverseny és rengeteg kulturális program – emlékezett vissza a könyvtár­igazgató.

Kiss Gábor és Nitsch Erzsébet, a Balaicz Zoltántól kapott elismerő oklevéllel
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Kiss Gábornak személyes kötődése is van az intézménnyel, hiszen korábban gyakornokként, majd 1982-ben munkatársként dolgozott a könyvtárban, amelynek az életében egy teljesen új fejezet kezdődött 1981 októberében. Új helyen, új csapattal, új igazgatóval kezdett el dolgozni a könyvtár, és hamar meghatározó szereplőjévé vált a város és a megye kulturális életének – folytatta a megyei könyvtár igazgatója.

A könyvtár jelenleg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár tagkönyvtárként működik, hiszen 2013-ban az egész ellátórendszer az önkormányzathoz került. A fenntartó nevében Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy mára többé vált ez az intézmény, mint könyvtár. Egy olyan közösségi térré, amely színes és változatos programokon keresztül próbálja képviselni a hagyományokat, a múltat, és egyszerre nyit a jövő felé.

A városvezető elismerő oklevelet nyújtott át Nitsch Erzsébetnek, a tagkönyvtár vezetőjének és Kiss Gábornak a könyvtár megnyitásának jubileuma alkalmából, az olvasók magas színvonalú kiszolgálásának elismeréseként.

A múltidézést dr. Gyimesi Endre, a könyvtár egykori igazgatója folytatta, aki rávilágított arra, hogy egy felkészült és lelkes csapattal sikerült a kis könyvtárból nagyot csinálni. A kor leghíresebb íróival, költőivel találkozhattak a könyvtárban az olvasók, ami különlegessé tette az intézményt.

A könyvtár közösségi terében berendezett kiállításon a múlt képei villannak fel a látogatók előtt, egy szeletét megmutatva az intézményben folyó sokrétű munkának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában