Frissen Zalából

2021.10.11. 11:30

Átadták a XVII. Göcseji Filmszemle díjait

Szombaton este az Art Moziban adták át a Zalaegerszegi Városi Televízió szervezésében a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósult XVII. Göcseji Filmszemle díjait.

Arany Horváth Zsuzsa

A díjazottak a mozi lépcsőjén, elöl Lovass Tibor, Somossy Barbara, Szalay Annamária keresztlánya, Anna és Szaknyéri András

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A seregszemle 2005-ben Szalay Annamária, a Médiatanács néhai elnöke kezdeményezése nyomán indult útjára, a rendezvény 2015 óta az ő emléke előtt is tiszteleg. Frauenhoffer Márta, a filmszemle fesztivál­igazgatója, a városi televízió ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a szemle két zsűritagja, az alapító Lovass Tibor és Szaknyéri András, a hévízi Fontana Filmszínház korábbi vezetője szólt a négy kategóriában benevezett 87 film színvonaláról, s a győztes alkotásokról. A díjakat Balaicz Zoltán polgármesterrel együtt nyújtották át a nyerteseknek.

A díjazottak a mozi lépcsőjén, elöl Lovass Tibor, Somossy Barbara, Szalay Annamária keresztlánya, Anna és Szaknyéri András
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Göcseji Filmszemle nyertes filmjeit szombaton tekinthette meg a közönség, az alkotók és a bírálók este hatra gyűltek össze. A dokumentumfilm kategóriához 29 pályázat érkezett, 21 kisjátékfilmet bírálhatott a Koltai Gábor filmrendező elnöklésével működő zsűri, továbbá 23 film­etűdöt és 14 ifjúsági kategóriás alkotást néztek meg a bírálók. A több mint 26 órányi filmválogatás közt akadt alig egyperces, a leghosszabb 1 óra 39 perces volt. A dokumentumfilm kategória 3. helyezettje Kovács István Az Ispotály – Szárnyak Sorsa lett, a 2. Zajti Ferenc Autóstoppal a szabadság felé, a kategória nyertese Bácskai Gabriella-Dányi Lajos Citromsziget című filmje, amely a nagykanizsai ikonikus helyszínt mutatja be. A kisjátékfilmek között Németh Kende Bertalan SOS SMS című filmje nyert, második lett Dóczé Péter Dilemma, első a SVUNG-Bécsi Magyar Színkör E-mail szerelmeseknek című alkotása. A filmetűdök közül Farkas Péter (Vadváltó) a harmadik, Agárdi Gábor-Miskolci Roland (Szalonspicc) a második lett, a győztes Zajti Gábor a baki Falutékáról szóló filmje lett. Az ifjúsági kategória első helyét Báló Andor Bárcsak című filmje nyerte el, második Szabó Zoltán (Brave New World), harmadik Ujvári Áron (KaranTÉBOLY) lett. A fődíjat, melyet Szalay Annamária kereszt­lánya, Anna adott át, Somossy Barbara Ha van még idő című hatperces etűdje kapta. A film Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerelmét idézi fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában