Frissen Zalából

2021.09.27. 11:00

Mi a nyüstkötés? Népi mesterségeket mutattak be Gébárton

A Népi Alkotóházak Országos Egyesülete idén nem alkotóházi hétvégét rendezett, hanem az egész hónapot a népi mesterségek bemutatására szánja. Ehhez a rendezvényhez kapcsolódott a Zala Megyei Népművészet Egyesület is, akik szeptember utolsó hétvégéjén várták a nagyközönséget a Panoráma Népművészeti Galériába.

Mozsár Eszter

A Zalai Ifjúsági Stúdió tagjai (előtérben), jobbra hátul Balogh Anita népi iparművész a nyüstkötést ismertette

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Jóna István

A szövőszék elengedhetetlen kelléke a nyüst. A fonal felvetésének technikáját egyre kevesebben ismerik, ezért az egyesület meghívására szombaton Füzes Zsuzsanna az újonnan induló Zalai Szövő Stúdióban kezdte el hat alkalmas foglalkozását. A nyitott műhelynapon a felvetést és a sávolyos szövés befűzési technikát sajátították el. Vasárnap Balogh Anita népi iparművész ismertette a nyüstkötést.

A Zalai Ifjúsági Stúdió tagjai (előtérben), jobbra hátul Balogh Anita népi iparművész a nyüstkötést ismertette
Fotó: Jóna István / Zalai Hírlap

Ezen kívül az egyesület Év Műhelye-díjas Zalai Ifjúsági Stúdiója többek között fonást, gyöngyfűzést, kalotaszegi gyöngyhímzést mutatott be az érdeklődőknek. A galériában a rendezvényhez kapcsolódóan Göcsej régen és ma címmel mini kiállítást rendeztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában