Frissen Zalából

2021.08.24. 13:00

Az ország több pontjáról érkeztek fiatalok a nagykanizsai zongora mesterkurzusra

Nincs a világon még egy olyan zenei foglalkozás, ahol a klasszikus zongorázást az improvizációval keverve tanulják a fiatalok – mondta Eckhardt Gábor Liszt-­díjas zongoraművész a VII. Farkas Ferenc Zongora Mesterkurzuson.

Benedek Bálint

Eckhardt Gábor éppen a zalaegerszegi Munkácsi Lilivel gyakorolt a kanizsai zeneiskola koncerttermében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A nyár végi, unikális képzést a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezte meg a kanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI.

Az előző évekhez hason­lóan a klasszikus zongora­kurzust Eckhardt Gábor Liszt-­díjas zongoraművész, míg a jazzimprovizációs foglalkozásokat Márkus Tibor Erkel-díjas jazz-zongoraművész (mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai) vezetik. Rajtuk kívül tanársegédként Bujdosóné Csáki Edit tanárnő, a kecskeméti M. Bodon Pál AMI-ból segíti a mestertanárokat.

Eckhardt Gábor éppen a zalaegerszegi Munkácsi Lilivel gyakorolt a kanizsai zeneiskola koncerttermében
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

– A járványhelyzet változása miatt bármilyen témájú tábor megszervezése bizonytalanná vált – fogalmazott Eckhardt Gábor. – Talán emiatt fordulhatott elő az, hogy néhányan visszaléptek a szerepléstől, pedig az előző években erre nem volt példa. Másrészről pedig olyan, mintha semmi baj nem lenne a világban: a gyerekek aktivitása talán még fokozottabbá is vált. Ennek oka talán az online oktatásban keresendő, hiszen alig várták már a társaságot. Itt napi szinten jelenléti tanításban lehet részük, ami a mostani ritmusukat tekintve nagy változást jelent. Látha­tóan és érezhetően élvezik az alkalmakat, és minden teremből muzsikaszó hallatszik, ami igazán melegséggel tölti meg a szívünket.

A mestertanár hozzátette: a fiatalok mindent megtesznek annak érdekében, hogy néhány nap alatt tökéletesítsék zongoratudásukat. Sok feladat előtt állnak, ezért szinte szivacsként szívják magukba a rengeteg impulzust, melyeket a későbbi pályájuk során bizonyára jól hasznosíthatnak.

– Ebbe a táborba kizárólag klasszikus zongoristák érkeznek, noha néhányaknak nagyon jó érzékük van a jazz-zongorázáshoz is – folytatta Eckhardt Gábor. – Az ma már valószínűleg mindenki számára köztudott, hogy ha valaki igazán jó jazz-zongorista szeretne lenni, akkor szinte kötelező megtanulnia a klasszikus zongorázást is. A klasszikus zongoristák egy már korábban lejegyzett, minden hangjegyében kitalált művet adnak elő, az azokat megalkotó zeneszerzők gondolatait interpretálják, s jóllehet hozzáteszik a saját érzéseiket, de ettől még a tanulmányaikból, a művészi életükből teljesen hiányzik az improvizáció képessége. Ezért leszoknak róla, ami óriási hiba. Márkus Tibor azonban fantasztikus pedagógiai érzékkel nem egészen egy hét alatt a nyitott gyerekeket megtanítja az improvizáció alapelemeire.

A vendéglátó intézmény igazgatóhelyettese, a program főszervezője, Novinics Kármen örült annak, hogy az ország több pontjáról érkezve, ezúttal húsz fiatal fontosnak érezte a részvételt. Jó részük egyébként már visszatérő vendég, hiszen a zongorakurzus egyedülálló tudást ad a szárnyukat bontogató tanulóknak. A zalaegerszegi 17 éves Munkácsi Lili, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulója öt éve kezdett el zongorázni. Ottjártunkkor elmondta: a kurzus minden pillanatát nagyon élvezi, hiszen sok jó tanácsot és impulzust kap, melyeket a jövőben hasznosíthat, hiszen ugyancsak tanári pályára készül.

A tábort záró, ingyenes gálahangversenyt augusztus 27-én (péntek) 12 órakor tartják a zeneiskolában, ahol néhány fiatal csatlakozhat a kanizsai Vukics László (dob), Takács Dániel (bőgő, basszusgitár) és Buzsics László (gitár) alkotta alkalmi jazzegyütteshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában