Frissen Zalából

2021.07.15. 14:00

Folytatódik a D’Clinic Zalaegerszegen

Múlt pénteken nyitotta meg kapuit újra a D’Clinic Studios, ezúttal a Traktor program keretében fogadott két képzőművészt Pál Katja festőművész, a program ötlet- és házigazdája. A spanyol Paula Manuel Rubio július 16-án pénteken 19 órától várja önálló tárlatára az érdeklődőket a páterdombi műterembe.

Mozsár Eszter

Paula Manuel Rubio szívesen ötvözi az építészetet a festészettel Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A Valenciában született képzőművész hazájában építészetet tanult, s szeptembertől Párizsban folytatja mesterfokon egyetemi tanulmányait. Mellette művészeti fakultásokra jár majd, így a két szakmát tovább ötvözi az alkotó. Az olajjal és akrillal dolgozó fiatal lány a graffiti technikáit is beleépíti műveibe, tudtuk meg a műtermi látogatáson.

Erika Miklósová szinte otthon érzi magát Zalában

– Kisgyerekkorom óta rajzolok portrékat – mondta Paula, miközben a Zalaegerszegen eddig készült képeket mutatta. – Nagy hatással volt rám szülővárosom utcaművészete, emellett megragadott az épületeken látható enyészet. Már várom, milyen inspirációk érnek Párizsban. Képeimen az absztrakt hátterek előtt női arcok láthatók. Valamennyire a bennük élő kettősséget mutatom meg. Az egerszegi lesz az első ön­álló tárlatom, amúgy több csoportos kiállításon részt vettem már.

Paula Manuel Rubio szívesen ötvözi az építészetet a festészettel
Fotók: Katona Tibor

Paulával egy időben érkezett Szlovákiából Erika Miklósová, aki a pozsonyi egyetemen szerzett művésztanár diplomát 2010-ben. A gyerekek tanítása mellett alkotja tájképeit és csendéleteit.

– Örülök, hogy itt hatalmas műterem áll rendelkezésre, ez különösen ideális a nagyobb festményekhez – újságolta a fiatal művész, aki a Pozsony melletti Egyházasfán él. – Kétnyelvű iskolába jártam, így kicsit beszélek magyarul. Eleinte általános iskolásokat tanítottam, jelenleg középiskolában oktatok. Minden stílust szeretek, különösen a kortárs művészetet, amúgy klasszikus témákat választok általában. Először járok Zalaegerszegen, a zalai dombság szülőföldemre emlékeztet, így itt is a táj szépségét próbálom megragadni.

Pál Katja úgy tervezi, hogy több rezidenst fogad még nyáron, ám a járvány miatt még bizonytalan, hogy pontosan mikor indul a következő turnus. A házigazda szerep mellett szerencsére jut ideje alkotni, jelenleg Szlovéniában három helyen találkozhatunk kiállított műveivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában