Frissen Zalából

2021.07.21. 12:00

A Déryné-program támogatásával turnéra indult az Aradi Kamaraszínház

Tizenhat anyaországi kistelepülésen 27 előadást tart a következő két hétben az Aradi Kamaraszínház a Déryné-program támogatásával.

Péter B. Árpád

Az Aradi Kamaraszínház A kolozsvári bíró című előadása az igazságos Mátyás király előtt tiszteleg – sok humorral, dallal

Fotó: PBÁ

A partiumi teátrum egy Mátyás királyról szóló zenés mesedarabot és egy Móricz-vígjátékokból összeállított, felnőtteknek ajánlott komédiát visz el olyan falvakba (is), ahová egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán jut el színházi produkció. A turné Zalához legközelebbi állomása hétfőn a Várvölggyel és Vállussal szomszédos Balaton-felvidéki Uzsa volt.

Az Aradi Kamaraszínház A kolozsvári bíró című előadása az igazságos Mátyás király előtt tiszteleg – sok humorral, dallal
Fotó: PBÁ

Fekete Réka, az Aradi Kamaraszínház művészeti és produkciós titkára lapunknak azt mondta: a kulturális misszió fontos számukra, ezért a Déryné-program mellett saját sorozatot is indítottak, szintén a magyar kormány támogatásával.

– Szórvány Kulturális Karavánnak neveztük el, és már több mint két éve járjuk a szórványtelepüléseket Románia-szerte – folytatta Fekete Réka. – Arad megyében számos helyen voltunk többször is, emellett eljutottunk például Dévára, ahol a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek és a Magyar Házban játszottunk, s a Temes megyei Ótelekre is.

A békéscsabai Jókai, valamint a Miskolci Nemzeti Színház művészeivel, valamint a szabadkai Juhász zenekarral és a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel kiegészült aradi társulat a régi vándorszínházak hagyományait viszi tovább a magyarországi turnén.

– Mindent mi csinálunk, mint a régi vándorszínészek: mi díszítünk, öltöztetünk, sminkelünk magunknak – jegyezte meg Tege Antal színművész, rendező a délutáni előadásra, A kolozsvári bíró című gyermekdarabra készülődve. Hozzátette: bármerre is járnak, határon innen és túl, szeretettel fogadják őket.

Táborosi László, Uzsa polgármestere pedig leszögezte, ez kiváló kezdeményezés, pezsdíti a vidék kulturális életét, bővíti a lehetőségeket, azért önkormányzatuk, ahogyan a kiírás megjelent, azonnal benyújtotta pályázatát.

Az Emmi és a Budapesti Nemzeti Színház által indított Déryné-program segítségével a kistelepülésekre is eljutnak színvonalas színházi produkciók. A kínálatból a falvak, városok döntik el, melyiket látnák szívesen. A sorozatban részt vesz a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is a Besenczi Árpád által játszott A helység kalapácsa című előadással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában