Frissen Zalából

2021.06.07. 07:00

Konferencia, kiállítás és továbbképzés helyszíne volt Gébárt

Konferencia, hozzá kapcsolódó kiállítás és továbbképzés helyszíne volt a hétvégén a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház.

Jóna István

A programhoz kiállítás is kapcsolódott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A konferencián megismerkedhettek a résztvevők a megyei értéktárakkal, míg a kiállításon meg is tekinthették ezeket az értéktárgyakat. Vasárnap pedig a fafaragók vitathatták meg, mi a különbség a naiv faszobrászat és a népi faszobrászat között.

Szombaton a Nyugat-Dunántúl népi kézműves értékei című konferenciát és kiállítást rendezték meg az alkotóházban, melynek megnyitóján dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, az érdeklődők száma azt jelzi, hogy sokan vannak, akik nemcsak megélik, hanem tovább is szeretnék adni népi kultúránkat.

A programhoz kiállítás is kapcsolódott
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Nyugat-Dunántúl népi kézműves értékeit és értéktárait mutatták be azon a konferencián, amelyet szombaton rendeztek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban.

Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető elmondta: 2017-ben, amikor megpályázták a ház regionális központtá való bővítését, ötéves szakmai tervet kellett letenniük, melynek egyik témája a megyei értéktárak megismertetése, illetve az abban már szereplő értékek bemutatása volt. A több mint ötven résztvevő a Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyei értéktár bizottságok elnökeinek előadásai révén ismerkedhetett meg az értékekkel. A rendezvényen népi iparművészek bemutatták a cukorperecet, a kékfestést, a gyékényfeldolgozást, a pannon csipkét. Vasárnap a népi és a naiv faszobrászat témakörében két országosan elismert szakember tartott továbbképzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában