Koronavírus Zalában

2020.05.26. 09:00

Még csak maszkban, de már próbálnak a Hevesi Sándor Színházban

Ahogy az egészségügyi veszélyhelyzet miatt az elmúlt két hónapban érvényben lévő szabályok enyhítése megengedte, a Hevesi Sándor Színház társulata is újra hozzálátott a munkához, az online próbák után most már a színház épületében próbálnak – két darabot is egyszerre.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Besenczi Árpád igazgató rendezi a Kölcsönlakás című komédiát, amit október 22-én mutatnak be a Hevesi Sándor Színházban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A teátrum újra megtelt élettel, a színháziak már ki voltak éhezve a közös munkára, mert az online próba nem helyettesíthette teljes értékűen az igazit. Erről számolt be dr. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi színház igazgatója, aki maga is készül a következő évadra, próbálják a Kölcsönlakás című vígjátékot, melyet ő rendez.

– Kicsit fura maszkban játszani, de a szükség törvényt bont – mondta, amikor a megkezdett próbafolyamatról és a színház újraéledéséről kérdeztük. – Betartjuk a távolságtartást, a gyakori takarítást, fertőtlenítést, viseljük a gumikesztyűt, maszkot. A klub szünetel, élelmet mindenki hoz magával. A gazdasági hivatal és a titkárság is befejezte a home office üzemmódot, idebent dolgoznak, a szervezési osztály igényelt még körültekintőbb óvintézkedéseket, hiszen ott találkozunk először a nézőkkel, amikor jegyet, bérletet vásárolnak. Ide plexifalak készültek, jövő héttől várjuk a közönséget, árusítjuk a jövő évad jegyeit, bérleteit. Az idei csonka évadból két Oscar-előadást fogunk pótolni, a Tótékból öt előadás maradt el, ez esetben egyeztetésre lesz szükség, Szalma Tamás a kaposvári színházban játszik, ezért át kell gondolnunk, mikor tudjuk játszani vele a darabot.

Dr. Besenczi Árpád igazgató rendezi a Kölcsönlakás című komédiát, amit október 22-én mutatnak be a Hevesi Sándor Színházban Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zrínyi 1566 rockmusical augusztus 28-án biztosan színpadra kerül, az országos vadásznap és az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál vendégei is láthatják, tette hozzá a direktor. A műhelyházak is megkezdték a munkát, Mészáros Tibor és Szőke Julianna készíti a Kölcsönlakás díszleteit, jelmezeit.

A Kölcsönlakás című vígjáték illeszkedik a Hevesi megszokott műsortervébe, hiszen évek óta szerepel vígjáték a repertoáron az őszi szezonban. A Ray Cooney–John Chapman szerzőpáros klasszikus félreértéseken alapuló művével többször találkozott Besenczi Árpád, játszotta Pécsett, Budapesten a József Attila Színházban (Gesztesi Károllyal), rendezte Nyíregyházán.

A maszkok mögött Nagy Johanna és Ticz András színművész a Kölcsönlakás színpadi próbáján
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Úgy érzem, mindannyiunknak szüksége lesz az oldott vidámságra, amikor a járvány után rendeződik az életünk – magyarázta a színész-rendező, kiemelve, a komédia pontosságot, ritmusérzéket követel a színészektől. A titkos légyottra kölcsönadott lakásba érkezők zűrzavaros kapcsolatait taglaló darabban Pap Lujzát, Kiss Ernőt, Urházy Gábor Lászlót, Czegő Terézt, Nagy Johannát, Magyar Cecíliát, Ticz Andrást láthatjuk majd.

Ezzel párhuzamosan próbálja a társulat másik fele Békés Pál Félőlény című meséjét Farkas Ignác Jászai-díjas színművész rendezésében. Mindkét előadást a nagyszínpadon mutatják be, a Félőlényt szeptember 16-án láthatjuk először.

Zajlik a Félőlény című mesejáték próbája. Képünkön Lengyel Noémi, Jurina Beáta, Farkas Ignác, Máriáss Zsolt, Kováts Dóra és Baj László a próbateremben Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Húsz éve már szerepelt a darab a színházunk repertoárján, most az igazgató ajánlotta nekem a megrendezését, ami nagy öröm, mert a közülünk fiatalon távozott Békés Pál nagy tisztelője vagyok. Ez a mű nem csak gyerekeknek szól, a felnőttek is érezhetik, mennyire rólunk, a mostani világunk nehéz kérdéseiről szól a félelmeinket középpontba helyező történet – ecsetelte a Félőlény aktualitását Farkas Ignác. – A Lázár Ervin Program keretében megvalósuló előadás szereplői közt látjuk Kovács Virágot, Kováts Dórát, Baj Lászlót, Helvaci Ersan Davidot, a frissen hozzánk szerződött Fritz Attilát és Bellus Attilát – utóbbi négy figurát is életre kelt. A szörnyek, rémek életre keltésében, a tőlük való félelem feloldásában pedig külsős táncosok lesznek a segítségünkre – tudtuk meg a rendezőtől, aki e pillanatban az egymás közti távolság kötelező betartásával instruálja a színészeket, az őszi végleges színpadra rögzítéskor kapja meg a végső formát az előadás.

A Hevesi Sándor Színház társulatában mindenki jól van, tudatta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában