Bemutatja a költő teljes életművét

2019.12.19. 15:00

Legalább álmodj velem – tárlat Csokonairól

„Legalább álmodj velem” címmel nyílt meg szerdán a Történelmi Park épületében egy magyar–horvát határon átnyúló projekt keretében a Csokonai Vitéz Mihály emlékhely és állandó kiállítás a somogyi városban.

Benedek Bálint

A tegnapi kiállításmegnyitó egy pillanata Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Csurgó és a horvát partner, Pitomaca önkormányzata 2016-ban közös kulturális határ menti együttműködésre lépett a „Preradovic and Csokonai” című projekt keretében, melynek utolsó állomását tegnap tartották. Az eseményen elhangzott: a projekt középpontjába mindkét ország egyik legnagyobb költőóriását állította. A horvátok Petar Preradovic születésének 200. évfordulóját ünnepelték a projekt keretén belül, és szülőfalujában, Grabrovnicán alakítottak ki emlékházat a hazafias, 19. századi költőnek. Csurgó pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum szakértő gondoskodásával készített egy, az országban egyedülálló irodalmi kiállítást Csokonai Vitéz Mihálynak a helyi Történelmi Parkban. Csokonai rövid időre Csurgón vállalt segédtanítói állást, itt adták elő diákjai 1799-ben híres, Karnyóné című vígjátékát. A parkban megtekinthető kiállítás úgy mutatja be a költőóriás teljes életművét, hogy az kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezhető irodalmi élményt nyújt.

– A horvát–magyar együttműködésben közel 1,5 millió eurós összegből kivételes tárlat nyílhatott a somogyi városban – fogalmazott Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. – Fontos előrelépésnek tekintjük a fejlesztést, hisz’ az élet nemcsak gyárakról és új munkahelyek teremtéséről szól, hanem régi szellemi örökségünk őrzéséről, s ebben a horvát partnereinkkel kiváló együttműködés jött létre.

A tegnapi kiállításmegnyitó egy pillanata Fotó: Szakony Attila

Az impozáns kiállítás megnyitóját, illetve a tárlatvezetést dr. Demeter Júlia irodalomtörténész, a tárlat kurátora tartotta. Elmondta: az, hogy Csokonai Csurgón egy kiállítás főszereplője, nem meglepő, hiszen rövid ideig itt tanított, s élete egyik legfontosabb szakaszaként emlékezett vissza erre a penzumra. A költőtől életművén kívül semmi nem maradt fenn, ezért próbálták megkeresni azokat a tárgyakat, képeket, amelyek a sok kiváló mű mellett a hangulatfestésről gondoskodnak.

A kiállítást hétköznapokon 8 és 16 óra között lehet megtekinteni, vagy nyitvatartási időn kívül előzetes egyeztetés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában