Mozi

2019.11.03. 17:00

Az okostelefon démona – Halálod appja filmkritika

A technika vívmányai sokszor megihlették a horrorfilmeseket. Előkerült már a témában a televízió (A kör, Videodrome), a telefon (Nem fogadott hívás) és az internet (Mezsgye) is.

Péter Zsombor

Quinn (Elizabeth Lail ) kénytelen szembesülni azzal, hogy az élete forog kockán Fotó: Jelenet a filmből

Nem maradhatott ki a szórásból az okostelefonok világa sem.

Létezik egy applikáció, ami képes megmondani, mennyi idő van hátra a halálodig. Jó poén, így Quinn (Elizabeth Lail), a kórházi nővér is letölti. Az eredmény már kevésbé tetszik neki, ugyanis a program szerint alig több mint két napja van hátra. Ráadásul egyre furcsább dolgok történnek körülötte. Az app talán mégsem csak vicc?

Quinn (Elizabeth Lail ) kénytelen szembesülni azzal, hogy az élete forog kockán Fotó: Jelenet a filmből

Előzetesen abban lehetett reménykedni, hogy Justin Dec író, rendező nem veszi véresen komolyan a történetet, így adódik némi remény arra, hogy korrekt szórakozásban legyen részünk. Ehhez képest a cselekmény első fele ennek homlok­egyenest az ellenkezőjét teszi. A bevett sablonokból építkezik és cseppet sem áll jól neki. Adott a milliószor látott nyitány, mely felvezeti a konfliktust, igyekszik atmoszférát teremteni és szemlélteti, hogy itt bizony nem viccelnek. Kár. Majd jön Quinn és a kezdeti felszínes karakterépítgetés után rá kell eszméljen, hogy az élete veszélyben van. A sztorit igyekszenek mélyíteni azzal, hogy beemelik a személyes, családi tragédiákat, kvázi összefüggésbe állítva a visszaszámlálóval, de ennél konkrétabb választ nemigen kapunk a miértekre. A lány nyomozgat, s egy, maximum két hatásos jumpscare gondoskodik róla, hogy megsüketüljünk, de ennél többre ne számítsunk. A film felénél, mintha imáim meghallgatásra leltek volna, a Halálod appja elkezdte lazábban kezelni saját mivoltát. Ebben oroszlánrészt vállalt két mellékkarakter, aki néhány perc alatt garantáltan ellopja mindenki elől a show-t. A sziporkázó szövegű telefon­árus Derek (John Segura) és a kissé különc pap, John atya (P. J. Byrne) úgy kellett a filmbe, mint egy falat kenyér. Jogosan jöhet a vád, hogy egy horrorban minek poénkodni, a lényeg a feszültségen és az ijesztő elemeken van. Ez tény, de egyrészt nehéz komolyan venni egy olyan filmet, amiben egy applikációba bújt démon tizedeli az embereket, másfelől a cselekménynek nem ordító közhelyekből kéne állnia ahhoz, hogy hatásos legyen a parafaktor. A könnyedebb felhang azonban csak kitérő, a záróakkord visszatér a komorabb s egyben komolyabb stílushoz. Így is megvannak a jó momentumai, a vécés jelenet vagy a mozgásérzékelős lámpás rész rendben van, de a végére teljesen kifullad a film, nem is beszélve a befejezésről, amire már csak unottan legyintünk.

A Halálod appjának jót tett volna, ha nem egyszerű horror akar lenni, hanem jobban keverné a műfajokat. Így megmaradt egy centire kiszámítható zsánermozinak, amit biztosan élvezni fognak néhányan (főleg, hogy egy létező appról beszélünk), de semmit nem veszítünk azzal, ha kihagyjuk. Az alapfelütés röhejessége mellett túlontúl komolykodó, az ostoba döntésekről, következetlen szituációkról nem is beszélve. Egy-egy feszültebb pillanat és a mellékszereplők mentik a menthetőt, de a főhőssel ellentétben mi nyugodtan törölhetjük ezt az alkalmazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában