Ahol nincs két egyforma nap

2019.01.17. 14:00

Érdekli a madarak titkos élete? Megjelent A pillanat varázsa című nagykanizsai kötet

A pillanat varázsa, Dél-Zala élő kincsei címmel jelent meg Szabó Zsolt természetfotós első önálló képes albuma, amely különféle madárfajok életébe enged betekintést.

Benedek Bálint

Fotó: pixabay.com

Szabó Zsolt hat éve kezdett természetfotózással foglalkozni, majd a madarak felé fordult, amikor rátalált a 80 egyedből álló gyurgyalagtelepre, ahová azóta is minden tavasszal visszajár. A természetfotózást szakkönyvekből és Maros Sándor barátjától tanulta. Képeiből számos kiállítás nyílt város­szerte, jelenleg a Kanizsai Dorottya Kórház galériájában és a Kőrösi-iskolában lehet megcsodálni őket.

– Egy tavaszi tárlat látogatója arról érdeklődött, hogy esetleg könyvben haza lehetne-e vinni a madarakat – mondta Szabó Zsolt. – Egészen addig nem jutott eszembe, hogy kötetbe rendezzem a képeket, ám ez a mondat szöget ütött a fejembe. Sok külföldi ismerősöm, barátom van, ők azt tanácsolták, három nyelven, magyarul, németül és angolul írjam meg.

Négy év termése, a kiállítások népszerű felvételei mellett a pályázatokon sikeresen szereplő fotók 80 oldalas albummá alakították a könyvet.

A kötet borítója

– A címben visszatükröződik a tevékenységem – folytatta. – A természetesség pillanatainak nagy részét Nagykanizsa környékén készítem. Ezt a vidéket ismerem, itt vagyok otthon. A vizes élőhely madarait ugyanolyan szívesen fotózom, mint a gólyát, a gyurgyalagot vagy a ragadozókat. Azonban sokszor csak hátradőlök és az exponálógomb lenyomása nélkül szemlélem a körülöttem történő eseményeket. A természetfotózás számomra életforma. Azt gondolom, hogy ezt mindenki érti, akinek ez a kedvenc időtöltése.

Zsolt jelenleg többféle álcázási módszerrel is fotóz, például épített egy vízben úszó lest, amivel közel kerülhet a mélyebb vizekben élő madarakhoz, a szelídebb szárazföldi fajokat álcaruha alól örökíti meg. Vízálló, jó minőségű és meleg holmikat használ, így nem fordulhat elő, hogy az időjárás miatt kihagyna egy alkalmat a természetben.

Szabó Zsolt a kiadvánnyal Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Néhány hónapja már drónnal is fotózok, ez új terület, igyekszem beleásni magam a rejtelmeibe – tette hozzá. – Így a madarak szemszögéből látom a tájat. Nincs álomfaj, egzotikus madarakat se akarok fotózni, jobban érdekelnek a hazai szárnyasok. Az a legjobb, hogy nincs két egyforma nap a természetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában