nyugtalanítóan reális vízió

2018.12.15. 19:01

Ákody Zsuzsa következő könyve fantasy lesz

Ákody Zsuzsa 1961-ben született Kapuváron, Sopronban járt középiskolába, majd a budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatási-tudományi Karán és Székesfehérváron, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Karán szerezte diplomáit.

Arany Horváth Zsuzsa

Ákody Zsuzsa

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A szerteágazó, sokszor elevenbe vágóan összegyűlt élettapasztalat egyik fontos eleme a tatabányai bevándorlási hivatalban töltött időszak, de később vezetett saját üzletet is. A Veszprém megyei Csabrendeken, valamint Sümegen csatlakozott a férjéhez a munka területén is, s lett mellette fogorvosi asszisztens. Fiai már felnőttek, az idősebbik Berlinben, a fiatalabbik Budapesten él. (Férje ötlete nyomán a két fiú nevéből: Ákos, Dénes alkotta meg írói nevét.)

Ákody Zsuzsa
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A korábbi mozgalmas évek után ma nyugalmas időszakát éli. Néhány esztendeje Keszthelyen élve a Balaton ad igazi feltöltődést, ha tehetik, kerékpárral járják a tó körüli vidéket. Szenvedély? – kérdez vissza. „Régebben dohányoztam…” Róma meghatározó utazási élmény, egyik nagy vágya volt Egyiptom felkeresése, de sajnos a repülés nem nagyon vonzza a családot. Berlinbe is autóval mennek családlátogatóba.

Mester? Példakép? Mindenekfelett az angol Graham Greene (1904-1991), utána annak korábban élt honfitársa, Somerset Maugham (1874-1965). Utóbbi nőalakjai különösen megragadják a fantáziáját. Az övéi sokáig nagyon szelídek, egyszerűek, barátságosak voltak, de aztán a Lélekrablók Kunigundája „fellázadt”, állapítjuk meg közösen. (Ha lánya született volna, ezt az archaikus magyar nevet kapta volna.)

Az íráshoz sokat kutat, egész könyvtárnyi szakirodalmat dolgoz fel, hogy hiteles legyen, amit végül ír. A következő regénye már készülőben, úgynevezett fantasy lesz, amely abban a korban játszódik, amikor már nincsenek nemzetek, nyelvek, minden egy, műbolygón él az emberiség. A főhös apja még szőlőt művelt a Földön, a nőalak nagymamája pedig még tudott magyarul. Ákody Zsuzsa látnoki víziója nyugtalanítóan reálisnak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában