Képzőművészet

2018.10.30. 17:30

Gyümölcsöző erotika – Müller Imre Zichy-grafikákat kelt új életre

Zichy Mihály festő- és grafikus­művész (1827–1906) erotikus témájú rajzait ülteti át festett vászonra Müller Imre festőművész, ékszer­tervező.

Magyar Hajnalka

Részlet az egyik, Müller Imre által újraalkotott Zichy-grafikából

Nem idegen számára a nagy elődök pályája előtti tisztelgés, korábban Cimabue híres keresztjét fogalmazta át saját nyelvezetére, most pedig a briliánsan rajzoló Zichy Mihály ihlette meg. A honi romantikus festészet géniusza ugyanis mintegy 160 erotikus rajzot és metszetet készített, főleg az orosz cári udvar megrende­lésére.

Müller Imre kiválasztott 17 művet a kollekcióból, s másféle technikával, festményként alkotta újra. Ráadásul mindegyik képbe belekom­ponált egy-egy érett gyümölcsöt. Vadcseresznye, vilmoskörte, szilva, birs­alma, kajszibarack stb. került a szerelmespárok mellé. Nem találomra választotta ki a gyümölcsöket, az erotikus képek kicsinyített, nyomtatott változata címkeként kerül fel zalai pálinkás­butykosokra. Az üvegek tartalma és a címke gyümölcse persze összhangban áll egymással.

Részlet az egyik, Müller Imre által újraalkotott Zichy-grafikából

Mint azt az alkotó elmondta, az ágyas (pálinka) és az ágyasa szó összecsengő formája és tartalma indította el a gondolatait, ám ha belegondolunk, egy szép érett barack vagy hamvas szilva formavilága már önmagában is erotikus képzeteket kelthet.

A készülő sorozatból Sex and Spirit címmel a budapesti Titok Galériában kiállítást rendeznek, ami november 22-től december 6-ig tekinthető majd meg. November 15-én Zalaegerszegen is bemutat pár munkát a Mimóza kávézó rendezvényén, ahol beszélgetés járja körül az erotika lélektani vonatkozásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában