Zene

2017.12.19. 12:00

A Családi kör megzenésítve

A Családi kör Arany Jánosnak az a verse, amit mindenki ismer, ezért aztán igen nagy felelősség volt éppen ahhoz a költeményhez hozzányúlni.

Gyuricza Ferenc

Hangácsi Márton februárban már új saját szerzeménnyel jelentkezik Fotó: archív

A zalai kötődésű énekes-gitáros-dalszerző, a már évek óta Budapesten élő Hangácsi Márton mondta ezt azzal összefüggésben, hogy az egyik közreműködője volt a nagyszabású vállalkozásnak, amely az Arany János-emlékév kapcsán jött létre. A Cseh Tamás Program keretében készült egy album, amelyen fiatal előadóművészek Arany-verseket, balladákat dolgoznak fel.

Az Aranyalbum című lemezen tíz megzenésített ballada és vers található, mások mellett olyan előadóktól, mint az utóbbi évek talán legnagyobb felfedezettjének számító Margaret Island vagy a televíziós szereplései révén ismert Tha Shudras.

- Egy hazai kiadó pályázott az album megjelentetésére a Nemzeti Kulturális Alaphoz, engem ők kerestek meg – ismertette a részleteket Hangácsi Márton. – Nagyon örültem a felkérésüknek, hiszen előtte ilyen produkcióban én még nem vettem részt. Előre meghatározott versekből és balladákból kellett válogatnunk, a Nemzeti Kulturális Alap és a kiadó mintegy negyven olyan művet válogatott össze Arany Jánostól, amiről ők azt vélték, hogy jól megzenésíthető.

Hangácsi Márton februárban már új saját szerzeménnyel jelentkezik Fotó: archív

Marcinak első blikkre nem a Családi kör, hanem az Örök zsidó tetszett meg, ám addig várt a döntéssel, hogy azt végül elvitte előle a Drastik Putto. Eleinte egy kicsit sajnálta, hogy így alakult, ám hallva a végeredményt, végül úgy látja, talán jobb is, hogy így történt. A Családi kör a legjobb megzenésítések egyike lett.

- A Családi körtől azért is tartottam egy kicsit, mert azt mindenki ismeri – folytatta a zenész. – Ez volt az egyik oka a tartózkodásomnak, a másik pedig az, hogy én XXI. századi dalt akartam készíteni, ám a Családi kör kapcsán eleinte inkább gyerekdalok jutottak eszembe. Aztán egyszer csak ráéreztem az ízére, és szerintem egészen jó lett a végeredmény, nekem legalábbis tetszik.

Marci azt is hozzátette, egy verset megzenésíteni mindig nehezebb, mint amikor saját maga rakja össze a zenét és a szöveget, hiszen ott utóbbiba is belenyúlhat, változtathatja azt. Egy előre megírt versnél erre nincs lehetőség. A versfeldolgozás tehát sosem egyszerű feladat, hiszen az említetteken túl adott a prozódia, általában nincs refrén, s a zenének valahol tükröznie kell a vers hangulatát is.

- Úgy tudom, lesz folytatása az Aranylemeznek, vagyis valamikor lesz koncert is, de a részletek még előttem sem ismertek – tette még hozzá a gitáros-énekes dalszerző, aki a minap a zalaegerszegi Díszpinty Gasztro Bárban is fellépett. – Ami pedig a saját dolgaimat illeti, lassan már kifelé megyek az évből, azaz lesz néhány koncertem, december 22-én például Debrecenben, a Kossuth téren lépek fel az ottani adventi programok keretében. Most inkább új dalokkal foglalkozom, az év elején, talán februárban ki is jövök a legújabb szerzeménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában