Konferencia

2017.11.07. 09:30

Drón látta meg a körárkot

Három évtizedes múltra tekintenek vissza a zalai közgyűjtemények szakmai napjai, amelynek idei rendezvényei tegnap kezdődtek a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban (DFMVK).

Arany Horváth Zsuzsanna

Fotó: Pezzetta Umberto

A kétnapos konferencián összesen 31 előadás hangzik el a megyében tudományos és közművelődési munkát végző muzeológusok, levéltárosok, könyvtárosok jóvoltából, így a szakmai körök, a kollégák és a széles nyilvánosság is értesül arról, hogy egy-egy műhelyben éppen milyen témájú kutatások zajlanak.

Ennek fontosságát hangsúlyozta Gecse Péter alpolgármester is, aki Zalaegerszeg város nevében köszöntötte a megyei könyvtár olvasótermébe gyűlteket, s arra is figyelmeztetett, hogy a zalaiak számára jelentőséggel bír környezetük múltja, a művelődés színtereinek munkája. Zalaegerszeg önkormányzata támogatja az 1986-ban dr. Németh József múzeumigazgató által létrehozott szakmai napokat, amely ezúttal témaválasztásaiban a megyeszékhely első írásos említésének 770. évfordulójához kötődik.

A megyei könyvtár igazgatója, Kiss Gábor elnöklésével zajló délelőtti ülésszak első előadója, Molnár András, a MNL Zala Megyei Levéltára igazgatója volt, aki az 1845-ös évbe kalauzolta hallgatóságát. Miután a levéltár a reformáció 500. évfordulójához kötődve országos publikációkra készül, az ez irányú kutatómunka számos rejtett ismeretet hozott a felszínre. Ezek közül nemzeti nyelvhasználati jelentőséggel bír a megyei közgyűlési iratokban fellelhető 1845-ös történet.

A zalai közgyűlés is felemelte ugyanis a szavát az evangélikus tanintézményekben működő magyar nyelvművelő diákszövetségek betiltása ellen. A helyhatósági rendelet ellentmondott az 1844-ben született, a magyart közoktatási nyelvvé emelő törvénynek. Deák Ferenc szövegezésében jutott el a felirat az uralkodóhoz, de foganatja nem lett.

Fotós: Pezzetta Umberto

A Göcseji Múzeum munkatársa, Eke István a drón tudományos célú hasznosításáról szólt: a légifelvételek segítségével találták meg Ligetfalvánál a 7000 évvel ezelőtt, az újkőkorszakban készített hármas körárkot, amely feltehetően szakrális célokat szolgált. A 30 és 80 méter magasból készült fotófelvételek a talaj elszíneződésével vezették a kutató régészeket a lelet nyomára, erről a Balatoni Múzeum régésze, dr. P. Barna Judit tartott előadást. Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója a zalai kőolajlelőhelyek történetét adta közre, Sebestyénné Horváth Margit, a DFMVK igazgatóhelyettese a bibliotéka digitalizálási terveiről szólt.

Tegnap összesen 13 előadás hangzott el, a közgyűjteményi szakmai napok ma 9 órakor folytatódnak a megyei könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában