Elfogy felettünk a Hold

2018.07.18. 13:30

Ebben a században nem láthatunk már hasonlót Zalában

Teljes holdfogyatkozás nyújt égi látványosságot jövő pénteken (július 27.) a Zala megyében élőknek is.

Varga Andor

A tavaly augusztusi részleges fogyatkozás egy pillanata Fotó: PU/Zalai Hírlap

Az égi jelenség ráadásul igen hosszú lesz: egy teljes holdfogyatkozás maximális ideje 107 perc lehet, ehhez képest a mostani 103 percig tart majd, ennél hosszabbat a 21. században már nem is figyelhetnek meg a földlakók.

A megyeszékhelyi Vega Csillagászati Egyesület tagjai természetesen készülnek a napra: 20 órától több távcsővel várják az érdeklődőket a volt Pais-iskola alatti domboldalba, ahonnan derült égbolt esetén tökéletes lesz az élmény.

– A Hold ezúttal nemcsak érinti a Föld árnyékkúpját, de teljesen bele is merül abba – mondta Bánfalvi Péter amatőr csillagász, a Vega tagja. – Bolygónk égi kísérője az alig láthatóig sötétül majd el, távcsövekkel pedig nagyszerűen követni lehet a felszíni tereptárgyakon, ahogy az árnyék halad az égitesten.

A tavaly augusztusi részleges fogyatkozás egy pillanata Fotó: PU/Zalai Hírlap

Zalaegerszegen egyébként a Hold úgy kel fel jövő pénteken (20.22 óra), hogy egy része árnyékban lesz már, a teljes fogyatkozás kezdetéig (21.30), pláne a közepéig (22.21) azonban így is lesz bőven idő a megfigyelésre. A jelenség 23.28 órakor ér majd véget.

A landorhegyi bemutatónak pedig lesz még egy fontos eleme: ezen a napon a Mars földközelben lesz, így távcsővel felszíni tereptárgyak megpillantására is van esély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában