Ez történt

2024.04.05. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Felújították a Jókai utca egy részét Zalaegerszegen

Felújították Zalaegerszegen a Jókai Mór utca Mikes Kelemen utcáig tartó, 162 méteres szakaszát. A beruházás a Kovács Károly városépítő program keretében valósult meg. A részletekről a helyszínen számoltak be a sajtó képviselőinek, a kivitelezést a Vasi Aszfalt-Gép Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte. A Kovács Károly városépítő programnak köszönhetően a Jókai Mór utcát 162 méter hosszan teljes szélességében, valamint a keleti és nyugati oldalon lévő rossz állapotú járdákat 275 méter hosszan újították meg bruttó 41 és fél millió forintos beruházás során – mondta Bali Zoltán alpolgármester. Az említett szakaszon mindenhol kicserélték a szegélyeket, akadálymentesítettek, megújult a vízelvező rendszer is. Az út mellett kialakították a zöldfelületet, hamarosan elvetik a fűmagot, tette hozzá Bali Zoltán, a térség önkormányzati képviselője.

 

Együttműködik a veszprémi érsekség és a Mindszentyneum Látogatóközpont

Együttműködési megállapodást kötött a veszprémi érsekség és a zalaegerszegi Mindszentyneum Látogatóközpont a Mindszenty 80 emlékévhez kapcsolódva. A dr. Udvardy György főpásztor és Csengei Ágota tagintézmény-vezető által jegyzett dokumentum többek között diákok, plébániai közösségek látogatásának támogatását és a két szervezet partneri együttműködését foglalja magában. A nyugat-balatoni térséget is felölelő érsekség emlékeztetett: Mindszenty József nyolcvan éve, 1944. március 28-án 18 órakor vette át a veszprémi egyházmegye kormányzását a püspöki palotában. A későbbi hercegprímás ekkor mutatta be a székeskáptalannak az Angelo Rotta nuncius által kiállított okiratot, amely a kinevezési bullát helyettesítette. Erre emlékezve a főegyházmegye emlékévet hirdetett, amelynek egyik kiemelkedő eseményeként március végén bemutatták a Szent Mihály veszprémi egyháza – A veszprémi püspökség története című kötetet, a következő jelentős állomás pedig a május 4-i Országos Mindszenty-zarándoklat lesz.

 

Összefogással újulhatna meg az autisták közösségi háza Nagykanizsán

Egy április 19-re tervezett koncerten befolyt támogatásokkal segítené új, kiskanizsai közösségi házának felújítását a nagykanizsai Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezete. Erről április 2-án, az autizmus világnapján tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen. A Bajcsy-Zsilinszky út 47/a. számú ingatlan előtt találkozott az alapítvány kuratóriumi elnöke, Győrfy Anikó és Balogh László polgármester. Győrfy Anikó elmondta: két programmal is készülnek, hogy felhívják a figyelmet a felújításra szoruló ingatlanra. Először kreatív családi kikapcsolódás keretében április 13-án 14 órától az autizmus színével, a kékkel közösen kívül-belül befestik a házat. Majd április 19-én 18 órától gálaműsort szerveznek, melyen a Felvidéken népszerű Medley Company lép fel. A Szlezák Erika, Cséfalvay Zsolt és Fitos Péter alkotta trió műsorában operett, nóta, örökzöld slágerek és rockopera szerepel. A belépőből, illetve az egyéb felajánlásokból befolyt összeget az épület teljes rekonstrukciójára fordítják.

 

Keszthely város napi programjára Ázsiából is érkeznek vendégek

Idén grúz vendégek is érkeznek június első hétvégéjén Keszthely születésnapjára. Ez is szóba került Manninger Jenő polgármester és Tamara Liluashvili, Georgia – korábbi nevén: Grúzia – magyarországi nagykövetének keszthelyi találkozóján. A diplomata korábban is járt a Balaton fővárosában, most pedig már konkrét témákról egyeztetett házigazdájával. Amint arról Manninger Jenő beszámolt, Keszthely város napi programját ezúttal grúz gasztronómiai bemutató is gazdagítja, ami a remények szerint nemcsak a résztvevőknek okoz örömöt, hanem ezáltal a zalai település ismertebbé válik Georgiában, s egyre többen látogatnak majd el ide abból a térségből is. A megbeszélésen szóba került az is, hogy a nagykövet közreműködésével tavaly októberben testvérvárosi megállapodást írt alá Manninger Jenő és Batumi polgármestere, s ezt lépésről lépésre megtöltik tartalommal. A Fekete-tenger partján fekvő 150 ezres település Georgia második legnagyobb városa, forgalmas tengeri kikötővel, emellett a térség egyik kereskedelmi központja, ahol meghatározó a turizmus is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában