Mindszenty József hercegprímás emlékezete

2024.04.03. 07:00

Együttműködik a veszprémi érsekség és a Mindszentyneum Látogatóközpont

Együttműködési megállapodást kötött a veszprémi érsekség és a zalaegerszegi Mindszentyneum Látogatóközpont a Mindszenty 80-emlékévhez kapcsolódva.

Péter B. Árpád

Az együttműködési megállapodást Csengei Ágota és dr. Udvardy György írta alá

Forrás: veszprémi érsekség

A dr. Udvardy György főpásztor és Csengei Ágota tagintézmény-vezető által jegyzett dokumentum többek között diákok, plébániai közösségek látogatásának támogatását és a két szervezet partneri együttműködését foglalja magában.

Ennek kapcsán a nyugat-balatoni térséget is felölelő érsekség emlékeztetett: Mindszenty József nyolcvan éve, 1944. március 28-án 18 órakor vette át a veszprémi egyházmegye kormányzását a püspöki palotában. A későbbi hercegprímás ekkor mutatta be a székeskáptalannak az Angelo Rotta nuncius által kiállított okiratot, amely a kinevezési bullát helyettesítette.

A most aláírt dokumentum diákok, plébániai közösségek látogatásának támogatását is magába foglalja
Forrás: veszprémi érsekség

A pápai kinevezési okmány ugyanis a háborús viszonyok miatt még nem érkezett meg, de az 1915. június 12-én pappá szentelt, a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences templomot és kolostort is felépíttető Mindszenty József a hatályos kánonjogi előírásoknak megfelelően szabályszerűen foglalhatta el püspöki székét.

Erre emlékezve a főegyházmegye emlékévet hirdetett, amelynek egyik kiemelkedő eseményeként március végén bemutatták a Szent Mihály veszprémi egyháza – A veszprémi püspökség (1993-tól érsekség) története című kötetet, a következő jelentős állomás pedig a május 4-i Országos Mindszenty-zarándoklat lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában