Ünnepélyes átadással zárult a fejlesztéssorozat

2024.04.12. 17:34

Gébárti-tó: Sétányokkal szépítették, hidakkal körbejárhatóvá tették

Zalaegerszeg jó úton halad, hogy Magyarország egyik legélhetőbb és legdinamikusabban fejlődő városa legyen, ahol város minden generáció otthon és otthonosan érzi magát. Ennek bizonyítéka a mai esemény is. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese fogalmazott így a Gébárti-tó környezetét érintő közel 1,9 milliárd forintos fejlesztéssorozat átadásán pénteken.

Antal Lívia

A Gébárti tó környékén megvalósult fejlesztéssorozat átadásán (b-j): Simonné Mérnyei Judit, a Zalaegerszegi kajak-kenu-sárkányhajó egyesület titkára, Nagy Dániel, a Fehér Hattyú bisztró üzemeltetője, Böcskey Zsolt, a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezetője, dr. Vadvári Tibor Zalaegerszeg alpolgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, Dömötör Csaba miniszterhelyettes, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Domján István önkormányzati képviselő, Németh Gábor önkormányzati képviselő, Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere, Kiss-Molnár István, a Gébárti Kézművesek Háza vezetője és Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója

Fotó: Pezzetta Umberto

Dömötör Csaba felidézte, hogy a minden évszakban kedvelt Gébárti-tó és környéke infrastruktúra hiányában nehezen töltötte be kikapcsolódást célzó funkcióját. A zalaegerszegi önkormányzat azonban nagyívű fejlesztésekkel változtatott ezen. A részletekre rátérve elmondta, hogy a magyar kormány támogatása mellett korábban elkészült a Boldogasszony kápolna, majd játszótér, tanösvényként is szolgáló sétány épült, megújultak a zöld felületek, stégek, pihenőhelyek, csónakkölcsönző létesültek. 2023-ban a két pontonhíd pedig tette lehetővé, hogy a tó körbejárható legyen.

Gébárti-tó, Fehér Hattyú
A Fehér Hattyú bisztró a Gébárti-tó és környékét érintő beruházás-sorozat részeként létesült
Fotó: Pezzetta Umberto

A Gébárti-tó és környéke közösségi térrel is gazdagodott

„A mostani beruházás a Gébárti-tó megújításának utolsó, a feltörekvő Zalaegerszeg jövőjének pedig újabb fontos mozaikdarabkája”, hangsúlyozta. A miniszterhelyettes a közel fél milliárd forintból megépült Fehér Hattyú bisztróra utalt, amely harmóniában áll a Gébárti-tó és környezetével, és amely fontos közösségi helyszín is lesz. Mint fogalmazott, a mai átadó egy példa a sok-sok fejlesztés közül, amelyeket Zalaegerszeg városa – a közös építkezés lehetőségeit keresve a kormánnyal – a turizmus fellendítése, a városkép szebbé tétele és a gazdaság fejlesztése érdekében megvalósított az elmúlt években.

Gyalogosan és kerékpárral is megközelíthető a Gébárti-tó

A Gébárti-tó környezetét érintő beruházások Zalaegerszeg lelkiségét mutatják. Azt, hogy a város miként gondolkodik a természetről, a rá hagyott értékekről. Nagy siker, ami itt elkészült. A városvezetés gondos munkája, amit az önkormányzati választások után is folytatni szeretnének, húzta alá Vigh László országgyűlési képviselő.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy Gébárt valamikor egy középkori falu volt, amely idővel teljesen elnéptelenedett, de a később ide települők megőrizték nevét. Felidézte azt is, hogy 1976-ban létesítették a Gébárti tavat, amely hamar népszerű turisztikai célponttá vált. Mint mondta, a közel 1,9 milliárd forint értékű fejlesztés-sorozatnak egyik fontos sarokköve volt, hogy körbejárhatóvá tegyék a tavat. A Gébárti-tó és környéke a városlakók és a turisták számára teljesen megújulhatott, emelte ki a polgármester, aki köszönetét fejezte ki a kormánynak a támogatásért.

Az ünnepségen a térség két önkormányzati képviselője, Domján István és Németh Gábor is méltatta a beruházást, amely jelentősen növelte a Gébárti-tó és környezetének turisztikai vonzerejét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában