Közel 400 millió forint uniós támogatás

2020.03.23. 07:00

Megújul a Gébárti-tó környéke

Folytatódik a megyeszékhely kedvelt pihenőhelye, a Gébárti-tó környezetének felújítása, fejlesztése. Tavaly ősszel már birtokba vehették a kilátogatók a játszóteret a gát előtti területen.

ZH

Elkezdődött a tanösvény kiépítése Fotó: Pezzetta Umberto

munkálatok, elkezdődött a gátnál a tanösvény kiépítése, ami majd körbejárhatóvá teszi a tavat. A beruházásról minap kiadott tájékoztató kitér rá, hogy a város északi részén, Andráshida, Neszele és Ságod ölelésében a víztározót az 1970-es években építették ki két patak felduzzasztásával. A tó és környezete minden évszakban nagyon kedvelt a zalaegerszegiek és más vidékekről érkező kirándulók körében, a fejlesztése több szempontból indokolt. A tó nem járható körbe, gyalogútjait megette az idő, a zöldfelületek megújítása elodázhatatlan, szükséges a rekreációs funkció erősítése játszóeszközökkel, tanösvény kialakításával, a parkszerűséget hangsúlyozó utcabútorokkal, esőbeállókkal.

Elkezdődött a tanösvény kiépítése Fotó: Pezzetta Umberto

Új funkcióként – egyben gazdasági elemként – csónakkikötőt, -kölcsönzőt alakítanak ki a tó délkeleti öblében. A 399,88 millió forint viszsza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével Zalaegerszeg önkormányzata újabb jelentős, színvonalas zöldterületet hoz létre. Ezzel az eddig kevésbé hasznosított önkormányzati ingatlan újul meg alapvetően a rekreációs szolgáltatásai bővülésével. A jövő év április végéig tartó beruházással körbejárhatóvá válik a tó, a nyugati ágon híd épül, a tanösvény utcabútorokkal, részben közvilágítással fogadja a látogatókat, s már megépült a játszótér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában