Ez történt

2024.03.04. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Nemsokára végeznek a földmunkákkal a gépek a járműipari tesztpályán, s tavasszal érkezhet a világon egyedülálló finisher

Forrás: ZH

Már építik a zalaegerszegi tesztpálya leghangsúlyosabb elemét, az oválpályát

A járművek folyamatos, hosszú távú, nagy sebességű tesztelését valós körülmények között teszi lehetővé az a High Speed Oval (HSO) pályamodul, aminek már nagyban folyik az építése Zalaegerszegen, a ZalaZONE járműipari tesztpályán. Az európai viszonylatban is unikumnak számító beruházás jövőre készül el, heteken belül pedig megérkezik az az aszfaltozógép, amely a világon egyedülálló módon tud ilyen speciális munkát végezni. A sajtóbejáráson elhangzott, Európa legnagyobb nagy sebességű oválpályáját építik a Duna Aszfalt munkatársai. Hamar Zoltán, az AVL-ZalaZONE Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a pálya teljes hossza 4,4 kilométer lesz, a parabolakanyarok 45 fokos dőlésszögben készülnek, az úgynevezett neutrális sebesség pedig 200 kilométer/óra lesz a felső kanyarban. A tesztpályát üzemeltető vegyesvállalat sikeressége nem kérdőjelezhető meg, a kormány 2016-os döntése jó döntés volt, mondta prof. dr. Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. ügyvezető igazgatója. A mostani beruházásról szólva hozzátette, hasonlóan működik, mint az amerikai NASCAR versenyek döntött pályája, ahol a meredek falra hajtanak fel az autók. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hangsúlyozta, a 260 hektáros zalaegerszegi létesítmény a világ legmodernebb tesztpályája.

 

Vármegyei vadászbált tartottak Zalaegerszegen

A kötetlen beszélgetés és a vadgasztronómia volt a középpontban a XXIX. Zala Vármegyei Vadászbálon, amit szombaton este tartottak Zalaegerszegen, a Hotel Arany Bárány télikertjében. A Zala Vármegyei Vadászkamara és -Vadászszövetség rendezvényének dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere volt a fővédnöke. A programra mintegy kétszázan érkeztek, köztük megyei és városi közéleti vezetők, vadásztársaságok vezetői, képviselői és persze a nimródok családtagjai. A műsorban Debrey Zsuzsanna és Hertelendy Attila színművész operett- és musicalválogatást adott elő, az esten a Roller Party zenekar zenélt. Nádor László, a Zala Vármegyei Vadászkamara elnöke elmondta, a rendszerváltás után az országban az elsők között rendezték meg Zalában a vadászbált.

 

Elismeréseket adtak át az ápolóknak Nagykanizsán

A magyar ápolók napja alkalmából Nagykanizsán, a Kanizsa Dorottya Kórházban rendeztek megemlékezést és ünnepséget, melynek keretében elismerő okleveleket is átadtak. A program elején a Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Ifjúsági Vegyes Kara adott minikoncertet, majd Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő szólt az intézmény dolgozóihoz. Mint mondta: a technológia rohamos fejlődésével szakmák szűnnek meg és születnek újak, ám az oktató-nevelő munkát, illetve az ápolást és gondozást nem tudja elsajátítani a mesterséges intelligencia, hiszen szeretetre és törődésre a gépek nem képesek, csak az ember. Az ünnepi beszédeket követően elismerő okleveleket adtak át. Szakmai munkája elismeréseként oklevelet vehetett át Kustor Istvánné, a neurológia és stroke osztály szakápolója, Királyné Tompos Zsuzsanna, a kardiológiai osztály ápolója, Homoki Gizelle, az urológiai osztály szakápolója, Zámbó Anita szülésznő és Hóbor Rita, a belgyógyászati osztály vezető ápolója.

 

Idősügyi koncepciót fogadtak el Keszthelyen

Elfogadta a város idősügyi koncepcióját a keszthelyi képviselő-testület. A dokumentumban nemcsak az egészségügyi és szociális gondoskodás feladatai szerepelnek, hanem az aktív élethez szükséges szolgáltatások is. Sajtótájékoztatóján Manninger Jenő polgármester emlékeztetett: tavaly elnyerte a város Az év zalai idősbarát önkormányzata díjat, s ennek az elismerésnek igyekeznek a jövőben is megfelelni. Mint mondta, Keszthelyen is nő az idősek száma, ma már a lakosság harmadát a 60 év felettiek alkotják, ezért a helyhatóság különösen figyel erre a korosztályra. Nemcsak az egészségügyi problémák megoldásában segítenek, hanem például a nyugállományba vonulás utáni közösségi és társas kapcsolatok biztosításával is, erre szolgálnak a különféle szakkörök és klubok. A rászorulóknak pedig számos szolgáltatást nyújtanak, az idősotthon fenntartása mellett napi egyszeri meleg étkezést biztosítanak, akár házhoz szállítással is – sorolta Manninger Jenő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában