Különösen figyelnek az idősekre

2024.02.29. 18:30

A keszthelyi gyakorlat a segítés számos elemét tartalmazza

Elfogadta a város idősügyi koncepcióját a keszthelyi képviselő-testület. A dokumentumban nemcsak az egészségügyi és szociális gondoskodás feladatai szerepelnek, hanem az aktív élethez szükséges szolgáltatások is.

Péter B. Árpád

A testület elfogadta a város idősügyi koncepcióját. Keszthelyen számos módon segítik a 60 év felettieket és a rászorulókat

Fotó: Belovári András

Sajtótájékoztatóján Manninger Jenő polgármestere emlékeztetett: tavaly elnyerte a város Az év zalai idősbarát önkormányzata díjat, s ennek az elismerésnek igyekeznek a jövőben is megfelelni. Mint mondta, Keszthelyen is nő az idősek száma, ma már a lakosság harmadát a 60 év felettiek alkotják, ezért a helyhatóság különösen figyel erre a korosztályra.

Vozár Péterné alpolgármester, Manninger Jenő és dr. Varga Éva aljegyző
Fotó: Belovári András

– Az idősügyi koncepció több részből áll: nemcsak az egészségügyi problémák megoldásában segítünk, hanem például a nyugállományba vonulás utáni közösségi és társas kapcsolatok biztosításával is, erre szolgálnak – sok más mellett – a különféle szakkörök és klubok. A rászorulóknak pedig számos szolgáltatást nyújtunk, az idősotthon fenntartása mellett napi egyszeri meleg étkezést biztosítunk, akár házhozszállítással is – sorolta Manninger Jenő.

A városvezető emlékeztetett: az utaztatásban is segít a helyhatóság, mintegy öt éve, kérés alapján labor- és kórházi vizsgálatokra viszik az önkormányzat szociális munkatársai a rászorulókat. Sőt, arra is van lehetőség, hogy az idősek díjmentesen eljussanak a temetőkbe, hozzátartozóik sírjaihoz.

Keszthelyen kiterjedt és sokrétű a gondoskodás, fogalmazott sajtótájékoztatóján Manninger Jenő
Fotó: Péter B. Árpád

– Március 7-től mindez még szervezettebben működik: minden második hét csütörtökén 14 és 16 óra között nyílik lehetőség a sírkertek látogatására – tette hozzá Manninger Jenő, felhívva a figyelmet arra, hogy az igényt két nappal előbb kell bejelenteni 8 és 15 óra között az Egyesített Szociális Intézmény 83/311-047 -es telefonszámán. Egyidőben 3 embert tudnak elvinni.

A helyhatóság az idősellátást tekintve együttműködik például a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, illetve más szervezetekkel is, így a városban kiterjedt és sokrétű a gondoskodás, hívta fel a figyelmet a polgármester, hozzátéve: mindemellett a lelki támogatást is igyekeznek megadni a rászorulóknak és az időseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában