Nimródok a fehér asztaloknál

2024.03.03. 15:30

Vármegyei vadászbált tartottak Zalaegerszegen - fotógaléria

A kötetlen beszélgetés és a vadgasztronómia volt a középpontban a XXIX. Zala Vármegyei Vadászbálon, amit szombaton este tartottak Zalaegerszegen, a Hotel Arany Bárány télikertjében. A Zala Vármegyei Vadászkamara és -Vadászszövetség rendezvényének dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere volt a fővédnöke.

Mozsár Eszter

A XXIX. Zala Vármegyei Vadászbált a hagyományok szerint Zalaegerszegen, a Hotel Arany Bárány télikertjében rendezték idén is. Felvételünkön balról jobbra Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Balaicz Zoltán polgármester, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, és dr. Nádor László, a Zala Vármegyei Vadászkamara elnöke.

Fotó: ZH

A programra mintegy kétszázan érkeztek, köztük megyei és városi közéleti vezetők, vadásztársaságok vezetői, képviselői és persze a nimródok családtagjai. A műsorban Debrey Zsuzsanna és Hertelendy Attila színművészek operett- és musicalválogatást adtak elő, az esten a Roller Party zenekar zenélt.

Nádor László, a Zala Vármegyei Vadászkamara elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a rendszerváltás után az országban az elsők között rendezték meg Zalában a vadászbált.

- A bál mellett a sohollári vadászati évadnyitó adta vissza rangját ennek a hivatásnak – felelte az elnök. - Az országban elsőként mi hívtuk életre a Szent Hubertus misét, a példánkat mára szinte minden vármegye átvette. Mint köztudott, Zala vármegye egyharmadát vadban gazdag erdők borítják, gímszarvas állományunk világhírű, ehhez méltó vadászati kultúránk is. Ugyancsak sokat lendített az ország ismertségén, a magyar vadászati kultúrán a hazánkban rendezett világkiállítás, amiből Zala tevékenyen kivette a részét a keszthelyi Festetics-kastély és vadászmúzeum programjai által – tette hozzá Nádor László.

A hagyományok szerint kürtszóval kezdték a XXIX. Zala Vármegyei Vadászbált Zalaegerszegen, a Hotel Arany Bárány télikertjében. Fotó: ZH
Fotó: ZH

A nagy sikerű 1971-es Vadászati Világkiállítás ötvenedik évfordulóján, 2021-ben „Egy a Természettel” mottóval Vadászati és Természeti Világkiállítást szervezett Magyarország. A hosszú programsorozatnak olyan részei voltak mint a határokon átívelő jótékonysági vadászat, a madárodú kihelyezési program, Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából kiírt gyermekrajz- és elbeszélésíró-pályázat, emlékerdő-telepítési program, négyesfogathajtó Európa-bajnokság, s a világkiállítás alkalmából készült két egész estés film (Kittenberger Kálmán és Fekete István emlékére).

Elbírálták a Vadgazdálkodási Alap pályázatait

Az Országos Vadgazdálkodási Alap 2024/2025. vadászati érvre kiírt pályázati felhívására összesen 332 anyag érkezett be, ebből 255 pályázat nyert, amelyeknek az összes támogatási igénye mintegy 448 millió forint volt. A pályázatokat az országos vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottság bírálta január végé. A szakmai és formai szempontból is hibátlan pályázatokat támogatták a következő területeken: apróvad táplálkozó és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetése, évelő zöldtakarmány keverék telepítése, vadászterület vízellátás javító beavatkozás, valamint ragadozógyérítés és csapdapark fejlesztés – olvasható az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában