Már építik a zalaegerszegi tesztpálya leghangsúlyosabb elemét

2024.03.01. 14:00

Kétszázzal száguldhatnak majd Európa legnagyobb oválpályáján a tesztautók

A járművek folyamatos, hosszú távú, nagy sebességű tesztelését valós körülmények között teszi lehetővé az a High Speed Oval (HSO) pályamodul, aminek már nagyban folyik az építése Zalaegerszegen, a ZalaZONE járműipari tesztpályán. Az európai viszonylatban is unikumnak számító beruházás jövőre készül el, heteken belül pedig megérkezik az az aszfaltozógép, amely a világon egyedülálló módon tud ilyen speciális munkát végezni.

Mozsár Eszter

Ladányi Ibolya, egészségügyi biztosításért felelős referens, Pék János, Vigh László, dr. Palkovics László és Hamar Zoltán a ZalaZONE oválpályájának építését tekintette meg Zalaegerszegen.

Forrás: ZH

A kivitelezési területi déli kanyarja mellett a munkagépek a kötőanyagokat terítették a péntek reggel. A sajtóbejáráson elhangzott, Európa legnagyobb nagy sebességű oválpályáját építik a Duna Aszfalt munkatársai. Hamar Zoltán, az AVL-ZalaZONE Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a pálya teljes hossza 4,4 kilométer lesz, a parabola kanyarok 45 fokos dőlésszögben készülnek, az úgynevezett neutrális sebesség pedig 200 kilométer/óra lesz a felső kanyarban. A tervek szerint jövő tavasszal adják át az oválpályát, így elkészülnek a tervezett alapelemekkel a ZalaZONE járműipari tesztpályán, mondta Hamar Zoltán.

Egyedülálló kivitelezés és tesztelés az ovális pályán

A tesztpályát üzemeltető vegyesvállalat sikeressége nem kérdőjelezhető meg, a kormány 2016-os döntése jó döntés volt, mondta prof. dr. Palkovics László, az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. ügyvezető igazgatója. A mostani beruházásról szólva hozzátette, hasonlóan működik, mint az amerikai NASCAR versenyek döntött pályája, ahol a meredek falra hajtanak fel az autók. Az aszfaltozáshoz olyan speciális gépre van szükség, amiből egy van a világon, azt sok évre előre kell lefoglalni, az érkezik Zalaegerszegre.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hangsúlyozta, a 260 hektáros zalaegerszegi létesítmény a világ legmodernebb tesztpályája. Szerencsére a kivitelezők februárban végig tudtak dolgozni, időre végeznek a tervezett munkával, mondta a politikus.

Nemsokára végeznek a földmunkákkal a gépek, s tavasszal érkezhet a világon egyedülálló finisher.
Forrás: ZH

Pék János, a Duna Aszfalt Zrt. főépítésvezetője, projektvezető hozzátette, a déli íven a töltésépítés utolsó ötven centiméterénél tartanak. Erre a speciálisan stabilizált háttöltésre kerül majd tavasszal a végső pályaszerkezet. Az ovális pálya ideális környezetet biztosít az aerodinamikai jellemzők, például a légellenállás és a hűtési hatékonyság tesztelésére, mégpedig különböző sebességi tartományban.

A tesztpálya korábbi elemének, az irányítóközpontnak az elkészüléséről ITT olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában