Megóvnák épített örökségüket

2024.03.06. 17:46

Településkép: Keszthely támogatja a régi, értékes épületek felújítását

Megóvná az értékes, főként belvárosi épületeket Keszthely önkormányzata. Ezek felújítására, a településkép védelmében, hamarosan pályázati rendszert hoznak létre.

Péter B. Árpád

Ösztönzéssel, meggyőzéssel óvnák értékeiket, a településkép védelme érdekében. A sajtótájékoztatón Ónodi Szabó Lajos és Manninger Jenő

Fotó: PBÁ

A településkép védelmében viszonylag kevés eszköz áll a városok és falvak rendelkezésére, ennek következtében pedig sorra tűnnek el régi, értékes épületek, s nőnek ki a földből újak. Keszthelyen most egy tanulmány készült, amely azt vizsgálja: hogyan lehet az épített örökséget megóvni, s egyúttal segíteni a felújításukat, bocsátotta előre Manninger Jenő polgármester.

Településkép
A településkép védelmében viszonylag kevés eszköz áll a városok és falvak rendelkezésére. Keszthelyen most egy tanulmány készült
Fotó: Pezzetta Umberto

Megmenteni a településkép meglévő kincseit

Ónodi Szabó Lajos főépítész arról beszélt, a városmag „szebbnél szebb, de már különböző mértékben korosodó és pusztuló épületekből áll”, sőt: közülük több el is tűnt az elmúlt időszakban, amit sokan fájlalnak. Ezért született meg az a dokumentum, amely számba veszi az értékvédelem eszközrendszerét s jó gyakorlatait. Ezzel pedig erős kontrollt szeretnének kialakítani, s megmenteni a még meglévő kincseket. Ennek egyik fontos módja lehet az úgynevezett helyi védettség megerősítése.

Ezzel Keszthely megmaradna olyannak, amilyennek szeretik az itt lakók és a turisták is – szögezte le Ónodi Szabó Lajos. – Az érem másik oldala pedig az ösztönzés, vagyis az: hogyan lehet arra rábírni a tulajdonosokat vagy esetleges befektetőket arra, hogy a régi épületeket megőrizzék. A fővárosban például korábban kidolgoztak a helyi védelem alatt álló épületekre egy támogatási rendszert, amely különböző szempontok alapján forrást biztosított a felújításokhoz, s erre alapozva rengeteg ház megmenekült, ismét esztétikai élményt nyújtva javítja az utca- s a városképet.

A szakmai munka folytatódik Keszthelyen

Ez a munka a helyi építésztársadalomra és a városvédőkre támaszkodva elkezdődött Keszthelyen is, és a város vezetősége abban bízik: itt is sikerül megóvni a fontos, főként belvárosi házakat.

A szakmai munka folytatódik – tette hozzá Manninger Jenő –, s reméljük: minél előbb el tudjuk kezdeni az önkormányzati tulajdonú épületek homlokzat-felújítását, állagmegóvását. Ezt követően pedig kidolgozunk egy pályázati rendszert, amivel a magántulajdonban lévő házak megmentését segítjük, támogatva a rekonstrukciójukat. Hasonlóra egyébként volt már példa Keszthelyen, mi most ezt újrakezdjük.

Mindezt rögzítik is majd az új helyi építési szabályzatban, illetve a településképi rendeletben. A helyhatóság elsősorban az ösztönzés és meggyőzés eszközével óvná az értékes épületeket, de ha szükséges, a szankcióktól sem riad vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában