Fontos cél, hogy megvédjék a Fenyves allé látképét, értékeit

2023.04.02. 11:30

Elfogadták Keszthely új építési szabályzatát

Szociális és lakáskérdések mellett számos más fontos téma is napirendre került a keszthelyi testület legutóbbi ülésén. Döntöttek például a képviselők a helyi építési szabályzatról (hész) is.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő: Az a cél, hogy a Fenyves allé látványképét minél jobban megőrizhesse és védhesse Keszthely

Fotó: Andras Belovari

Utóbbi többéves folyamat eredménye, fogalmazott sajtótájékoztatóján Manninger Jenő polgármester, kiemelve: a dokumentum az elmúlt évek változásait tükrözi. A szabályzathoz több mint száz javaslat érkezett, ezeket is tartalmazza a hész, amelyet elfogadott az állami főépítész és az építésügyi tárca is.

A városvezető elmondta, a Fenyves allé esetében változtatási tilalmat léptetett életbe a grémium, ami azt jelenti, hogy június 30-ig új építkezések nem indulhatnak a területen. Ekkor a téma visszakerül majd a testület elé, amely új szabályozást fogadhat el. Az a cél, hogy a történelmi terület látványképét minél jobban megőrizhesse és védhesse Keszthely, szögezte le Manninger Jenő.

– Az előkészületben lévő szakmai javaslat szerint a terület beépíthetőségét is meghatározzuk majd oly módon, hogy egységes képet mutasson a Fenyves allé – hangsúlyozta a polgármester. –Megjelentek a befektetők, és ezzel együtt erősödött az építkezési szándék is. A 2013-as szabályozás idejétmúlt lett, az újban rögzítjük majd például azt is, hogy a tulajdonosok, amennyire csak lehet, a Fenyves allétól s magától a fasortól távol építkezhessenek, a településkép-védelmi rendeletben pedig azt is meghatározzuk a főépítész javaslata alapján, hogy milyen formájúak lehetnek a majdani épületek.

Munkában a testület. A képviselők döntöttek a helyi építési szabályzatról is
Fotós: Andras Belovari

A városvezető arról is beszélt, június 30-ig a parkolási rendszer új szabályozását is kidolgozzák. Ennek az a célja, hogy segítsék a belvárosi és egyes lakótelepi ingatlantulajdonosokat azzal, hogy nem kötelezik őket garázsok építésére.

A grémium elfogadta az önkormányzati cégek üzleti terveit is. Ezek kapcsán kijelenthető: kiegyensúlyozottan gazdálkodnak a város társaságai, mondta Keszthely első embere.

– Természetesen mindenütt vannak nehézségek, de a dokumentumokat a felügyelő bizottságok és most a képviselők is jóváhagyták, elismerve a városi tulajdonú vállalkozások munkáját – mondta Manninger Jenő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában