Hírek egykor és most

2024.03.13. 17:32

Sajtónap – fogadást tartott a zalaegerszegi önkormányzat

A sajtónap alkalmából villásreggelire és baráti beszélgetésre hívták a helyi média képviselőit a város vezetői a Korona Szalonba.

Szabó Judit

Dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző, Gecse Péter alpolgármester, dr. Sándor Erzsébet aljegyző, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó, Bali Zoltán és dr. Vadvári Tibor alpolgármesterek a sajtónap alkalmából tartott fogadáson a Korona Szalonban. Mögöttük a hagyományőrző huszárok

Fotó: Pezzetta Umberto

A nemzeti ünnepre készülődés hangulatát Pál Kriszti (ének) és Svertsits Tamás (zongora) előadása, valamint a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület honvédeinek jelenléte alapozta meg a szerdai eseményen.  Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy mi történt 1848. március 15-én és az azt követő napokban Zalaegerszegen. Szemléletes képet festett a megyegyűlésekről, melyek a mostani bíróság épületében zajlottak, ahol – és sokan a térre kiszorulva – több száz vagy akár ezer követ vitatta meg a közügyeket. A bécsi és a pesti forradalom híre egyaránt két nap késéssel érkezett meg a városba, vázolta a korabeli információáramlás nehézségeit, és kiemelte, mindkét hírt nagy ovációval fogadták Zalaegerszegen. Elhatározták, elhívják Deák Ferencet Kehidáról, hogy megválasszák országgyűlési követnek. 

A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület honvédei: Béres Gyula, Németh Dezső, Béres Márton és Birkás József a Korona Szalonban sajtónap alkalmából rendezett fogadáson
Fotó: Pezzetta Umberto

– Visszatekintve büszkének kell lennünk, hogy olyan elődeink vannak, mint Deák Ferenc, Csány László vagy akár számos helyi városi kiválóság, aki fontosnak tartotta a haza és a haladás ügyét – mondta Balaicz Zoltán, hozzátéve, ezek az események is megmutatták, milyen lehetett akkoriban az, amikor együtt dobbant minden magyar szív. Végül megköszönte a sajtónak – mint fogalmazott – a korrekt és kiváló kapcsolatot.

Vigh László országgyűlési képviselő a sajtó szabadságáról és a szabadságról általában fejtette ki gondolatait, feltéve a kérdést, hogy ő vajon szabadon megtehet-e bármit a családjában vagy a parlamentben. Kiemelte, „a családban és a parlamentben is illik tiszteletben tartani a többség véleményét. Tehát amikor a szabadságról beszélünk, annak nagyon sok árnyalata van”.

 

Végül ő is megköszönte a sajtó munkatársainak munkáját, hangsúlyozva: „velük együtt érünk el olyan eredményeket, amelyekre büszkék lehetünk Zalaegerszegen, a vármegyében és az országban”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában