A faültetés fagondozási programmal folytatódik

2024.03.06. 07:30

Öt év alatt 11 271 új fával gazdagodott Zalaegerszeg

Zalaegerszegen befejeződött az önkormányzat klímastratégiája részeként 2019-ben meghirdetett faültetési program, amely során összesen 11 271 fát ültettek el a városban. A 2024. március 5-ével zárult akció azonban ezzel nem ér véget, hiszen kezdeményezés és felajánlás alapján folytatják a fák telepítését. De kiegészítik fagondozási programmal a következő önkormányzati ciklusban, hiszen nem csak az idősebb fák igénylik a törődést.

Antal Lívia

Bali Zoltán, Balaicz Zoltán és Mathisz Zsolt a Jókai utcában, a MOL által telepített fasor átadásán

Fotó: Pezzetta Umberto

Erről Balaicz Zoltán polgármester beszélt a Jókai utcában tartott keddi sajtótájékoztatón, ahol a MOL által elültetett 40 fát átadták. A polgármester felidézte, hogy az első terv még arról szólt, hogy 2019 és 2024 között 5 ezer csemetét ültetnek el a városban. A kezdeményezéshez nagyon sok magánszemély, lakó- és hivatali közösség, civil szervezet és vállalkozás csatlakozott, így már a meghirdetés után egy évvel elérték a kitűzött darabszámot. A programot így 10 ezer új fa telepítésére módosították 2024 végére.

– Ez a cél 2024 elejére teljesült, sőt valamennyi közreműködőnek köszönhetően túl is szárnyaltuk az 11 271 új fával. Nagyon büszkék lehetünk erre az eredményre – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte, Zalaegerszeg önkormányzata komolyan gondolja a természet- és a klímavédelmet, melynek jegyében számos beruházást valósított meg intézményi épületeket és közműhálózatokat érintően.

Balaicz Zoltán méltatta a városban több mint hét évtizede jelenlévő MOL társadalmi felelősségvállalását, amely az oktatás, a sport támogatása mellett a környezetvédelem terén is megmutatkozik.

A MOL számára is fontos a környezetvédelem, mondta Mathisz Zsolt, a MOL DS területi igazgatója. Hozzátette, a Jókai utcai fasor már a harmadik felajánlásuk, és a jövőben is támogatni fogják az ilyen kezdeményezéseket.

A Jókai utcában elöregedtek a fák, melyek közül több a belátást is akadályozta a kereszteződésekben. Ezért döntöttek a növényzet megújítása mellett. Elsőként a Zalaegerszeg Barátai Egyesület ültetett el 34 fát, majd a Plazmacenter és az önkormányzat 66-ot, és végül a MOL 40-et, amelynek eredményeként 140 oszlopos díszcseresznye növekedik immár a Jókai utcában. A választókerületben pedig összesen 450 új fa, mondta el Bali Zoltán alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában