Keszthely a fasorok városa

2023.10.13. 18:17

A program folytatódik, idén még legalább 231 növény kerül a földbe

Keszthely faültetési programba kezdett, folytatva a közelmúltban megkezdett munkát. Azt szeretnék, hogy a Balaton fővárosa a „fasorok városa” legyen.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő (kezében a város fásítási térképével) és Sáringer-Kenyeres Marcell a Fő téren, ahol szintén a földbe kerültek új fák

Fotó: Péter B. Árpád

Erről is beszélt sajtótájékoztatóján Manninger Jenő polgármester, aki emlékeztetett: az uniós projektekben meghatározottakon kívül a város már több mint 180 fát ültetett, és ez a munka folytatódik. Ennek részeként az önkormányzat több helyen a meglévő fákat fasorrá egészíti ki, aminek már van jele, hiszen a Fő téren, a Zöld város-program keretében, 16 odaillő növény ültetésével teljessé tették a belvárosi fasort.

– Idén még legalább 231 fát helyezünk el a városban, például a Hévízi és a Georgikon út mellett, továbbá a Csapás és a Zsidi úton, a Fodor s a Kossuth Lajos utcában, illetve a Vásár téren – mondta el Manninger Jenő. – Emellett lehetőség van a csatlakozásra is: akik egy-egy fa megvásárlásával támogatnák a Keszthely – a Fasorok Városa-programot, kérjük, jelezzék, s nevüket táblán örökítjük meg.

A polgármester bejelentette, az önkormányzat támogatja az Erzsébet-liget védetté nyilvánítását, s a városvédő egyesület azon kezdeményezését is, hogy 10 fát jogilag védetté nyilvánítsanak a Balaton fővárosában.

Folytatódik a „Keszthely – a Fasorok Városa-program”. Ezt jelentette be Manninger Jenő és Sáringer-Kenyeres Marcell
Fotó: Péter B. Árpád

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, természetvédelmi mérnök kiemelte, az önkormányzat tavaly elindított fásítási programjában a város zöld- és közterületeinek, valamint fasorainak megújítását és bővítését célozta meg, amelynek első eredményei már láthatóak.

A „MOL-csemeteprogram” részeként Keszthely sikerrel pályázott 70 csemetére, ebből a kontingensből megújulhatott a Georgikon utca egy része, valamint a Kossuth Lajos utca is. A strandokon 65 fát ültettek el, s a növényzetet tekintve megújult a Múzeum utca és a Római út is.

Ezen túlmenően a Schwarz Dávid utcai lakótelepen 15 csemetét helyeztek el.

– Minden helyszínen nagy tűrőképességű, kellő fejlettségű és magasságú parkfákat telepítünk, főként juhar- és hársfasorokat, és ahol szükséges, ott vadgesztenyefákat ültetünk – mondta el Sáringer-Kenyeres Marcell.

A „Keszthely – a Fasorok Városa-program folytatódik, az önkormányzat tervei szerint például a Tapolcai úton, a Mol-kút és a McDonald’s közötti szakaszon, valamint a Gagarin utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában