Letenye épített öröksége és természeti értékei

2024.03.13. 10:00

Nyílt alkotónapot tartott a Letenyei Festők Köre

Az elmúlt hét közepe óta zajló Hóvirág Tavaszi Fesztivál keretében tartott nyílt alkotónapot Letenyén a helyben élő, vagy a dél-zalai városhoz szorosan kötődő amatőr képzőművészek számára a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár. A programon öt festő vett részt.

Gyuricza Ferenc

Vertalicsné Horváth Katalin (balról), Végh Erika, Szabó Katalin, Vajdainé Mikó Judit és Tímár Zoltán a nyílt alkotónapon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Letenyei Festők Köre évente több alkalommal tart nyílt alkotónapot, ezek egyike hagyományosan a tavaszi fesztiválhoz kapcsolódik. Az idei rendezvénynek ráadásul külön rangot adott, hogy a település most ünnepli várossá nyilvánításának 35 éves jubileumát. A szervezők ezért azt kérték az alkotóktól, hogy a város épített és természeti értékeit mutassák be képeikkel.

– A jubileum csak az egyik oka volt annak, hogy idén célzottan került megszervezésre az alkotónap – magyarázta Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. – A témaválasztás másik indíttatását az adta, hogy az évek során szép lassan kifogytunk azokból a letenyei értékeket bemutató festményekből, amiket reprezentációs célra tudunk használni, ezért döntöttünk úgy, hogy felkérjük az alkotóművészeinket, készítsenek a város számára újabb képeket.

Dömők József beszélt arról is, hogy az alkotónap gyakorlatilag olyan, mint egy mini szimpózium, ahol a résztvevők ötletekkel, instrukciókkal segítik egymás munkáját. A nyílt jellegét pedig az adja, hogy a képalkotás folyamatába bárki betekinthet, s jellemző is, hogy a városból ilyenkor többen rányitják az ajtót a résztvevőkre.    

A nyílt alkotónapon öt képzőművész, Vertalicsné Horváth Katalin, Szabó Katalin, Vajdainé Mikó Judit, Végh Erika és Tímár Zoltán vett részt. A Letenyei Festők Körének tagja még Varga Ágnes is, ő azonban más elfoglaltsága miatt ezen a programon nem tudott jelen lenni. Az alkotók a képeiket már otthon előkészítették, illetve el is kezdték, így a nyílt napra valójában már csak a befejezés maradt.

– A művelődési ház felkérése alapján én a város épített örökségének egyik legszebbjét, a templomot választottam témának – mondta Vertalicsné Horváth Katalin. – Olaj technikával és realista stílusban dolgozom, egy fénykép alapján. Az épületek megörökítése ugyanis egy portrékép elkészítéséhez hasonlatos, hiszen ahogy egy ember arcának, úgy az épületeknek is egyedi vonásai vannak, amiket pontosan kell tükröznie az elkészült festménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában