Nyertes a helyi Eötvös-iskola Védegylet csapata

2024.03.08. 19:30

„Kossuth katonája leszek...” – honismereti vetélkedő Zalaegerszegen

„Kossuth katonája leszek...” elnevezéssel történelmi, honismereti vetélkedőt rendeztek diákok számára a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Központban pénteken, amelyen a vármegyéből 11 iskola 18 csapata vett részt.

Antal Lívia

A harmadik helyezett Kadétok a Kölcsey-gimnáziumból

Fotó: Antal Lívia

A történelmi, honismereti vetélkedőre az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóiból, illetve ugyanezen korosztályú gimnazistákból álló csapatok neveztek be. Az iskolák szerint a zalaegerszegi Dózsa, Liszt, Eötvös és az Izsák általános iskolából, valamint a Kölcsey-gimnáziumból és a Zrínyi-gimnáziumból. Vidékről a lovászi, a pákai, a bagodi, az alsónemesapáti és a zalaapáti általános iskolából. A diákok a XIX. század közepének történelméhez, kultúrtörténetéhez, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez kapcsolódóan mérték össze tudásukat hét feladatsorból álló teszten, írásban, tudtuk meg Bednárikné Rácz Enikőtől, az Apáczai Csere János Művelődési Központ igazgatóhelyettesétől.

Munkában a zsűri (b-j): Ferge László, Stárics Roland és Sümegi László
Fotó: Antal Lívia

A vetélkedő céljaként azt határozták meg, hogy a diákok a történelemkönyvekben leírtakon túl ismerjék meg a forradalom zalai vonatkozásait is, és hogy átfogó kép alakuljon ki bennük a magyar történelem eme kiemelkedő korszakáról.

Háromtagú zsűri értékelte a csapatokat, elnökként Stárics Roland, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára, továbbá Ferge László őrnagy, a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője, és Sümegi László pedagógus, hagyományőrző honvéd őrmester.

A „Kossuth katonája leszek…" vetélkedőt az Eötvös-iskola Védegylet csapata (Horváth Olivér, Meizel Lili, Korpics Zalán) nyerte meg. Második lett a lovászi általános iskola Huszárok csapata (Cseresnyés Jázmin, Czigány Levente, Tóth Marcell). Harmadik helyen végzett a Kadétok csapata (Bedő Lili Bianka, Kiss Elizabet, Vizi Gréta Zsófia) a Kölcsey-gimnáziumból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában