Az írógép és az utazótáska

2024.03.26. 10:30

Könyvbemutató: A művészeti undergroundtól a politikai ellenzékig

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska - Szamizdat irodalom Magyarországon 1956-1989 című kötetét mutatják be március 28-án, csütörtökön 19 órakor a zalaegerszegi PopUp Undergroundban, az Utóvéd - Képzőművészeti terepasztal-beszélgetések című sorozat negyedik alkalma keretében.  Mi is az a szamizdat? A hidegháború időszakának alternatív kommunikációs formája? Az államszocializmus alatt keletkezett cenzúrázatlan szövegek összessége? Az egykori művészeti underground kifejezési formája? Melyek voltak azok a nyomtatási és képzőművészeti technikák, amelyekkel cenzúrázatlan szövegeket lehetett sokszorosítani? Mennyire számított úttörőnek a neoavantgárd művészek tevékenysége e téren?  

Ezekről a kérdésekről esik szó Danyi Gábor előadásában.  Az Utóvéd zalai képzőművész szervezői a művészettörténet mint iskolai tantárgy perifériára szorulását szeretnék ellensúlyozni az ismeretterjesztő sorozattal, mely kéthetente csütörtökönként jelentkezik Zalaegerszegen, a Club PopUp Undergroundban, ahol helyi alkotók mellett vendégek tartanak előadásokat, a programok látogatása ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában