Helyi közélet

2024.03.10. 15:30

Horvát nemzetiségűek egyházi ifjúsági találkozója Tótszentmártonban

Második alkalommal rendezte meg egyházi ifjúsági találkozóját a Zala vármegyei horvát nemzetiségi önkormányzat. A szombat délutáni program helyszíne Tótszentmárton, az ottani Szent Márton templom volt.

Gyuricza Ferenc

Marton István (balról) és Josip Drvoderic a szombati szentmisén

Fotó: Gyuricza Ferenc

A találkozó kapcsán Vargovics Józsefné elnök elmondta: a Zalában élő horvátok hagyományőrző és kulturális jellegű rendezvényeket rendszeresen tartanak, ám ezt szerették volna még tovább bővíteni egyházi programokkal. Ez utóbbiakat annak érdekében, hogy a közösség tagjai, elsősorban a fiatalok megismerjék a horvát nyelvű imákat, liturgikus énekeket is. A nagykanizsai és tótszentmártoni horvát nemzetiségi önkormányzatok támogatásával megszervezett találkozó ezért kétnyelvű szentmisével kezdődött, amit Marton István tótszerdahelyi plébános közösen vezetett goricsáni paptársával, Josip Drvoderic-csel. Az ünnepi istentiszteletet követő műsorban a murakeresztúri, illetve a tótszerdahelyi általános iskolák tanulói további egyházi énekeket mutattak be tamburazenekari kísérettel. Ezt négy tamburazenekar műsora követte, míg zárásként az oltár előtt valamennyi résztvevő együtt adott elő egy közös dalt.

- Örömmel láttuk, hogy a találkozó iránt akkora volt az érdeklődés, hogy templom teljesen megtelt – folytatta Vargovics Józsefné. – Elsősorban a résztvevő gyerekek hozzátartozóit vártuk, de érkeztek a programra mások is. A többségük elsősorban a horvát nemzetiségűek által lakott zalai településekről látogatott el hozzánk, továbbá a horvátországi barátaink szintén képviseltették magukat egy kisebb küldöttséggel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában