Horvát szokás szerint

2024.01.25. 11:00

Vincekovo – Vince-nap a Kálmán-hegyen

Fénylett Vince, a néphagyomány szerint várhatóan tele lesz borral a pince. A tótszentmártoni Kálmán-hegyen azért jöttek össze a Szent Márton Borbarát Egyesület tagjai, hogy megünnepeljék Szent Vince diakónus vértanú, a szőlészek és borászok védőszentjének napját.

Benedek Bálint

Fotó: Vlasics Lajos

Ez alkalomból a Vlasics pincénél a szent életének méltatását követően horvát szokás szerint tartottak ceremóniát. Kezdésnek elénekelték a „Trsek moj zbudi se” című tőkeébresztő dalt, majd kolbászt aggattak a kordonra. A szőlősgazda megmetszette a legközelebbi tőkét. Három Vince-vesszőt egy kancsó vízbe kell tenni, azt kihajtatni, a hajtásokból lehet majd következtetni a termés mennyiségére és minőségére. 

Fotó: Vlasics Lajos

Metszés végeztével borral szentelték a szőlőtőkét, amelyre Isten áldását kérték, majd végül a gazda és felesége szavukat adták, hogy idén is gondját viselik az ültetvénynek. 

Fotó: Vlasics Lajos

A ceremóniát követően a résztvevők bementek a pince teraszára és jókat ettek az egyik húsbolt által felajánlott finomságokból. Ezután bort ittak egészségük megőrzése, valamint a nagyobb termés érdekében. A borban jókedv és dal is volt, amely talán még a faluba is elhallatszott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában