Igaz történetek jeles elődökről

2024.03.06. 08:00

Helytörténeti konferenciasorozat indult Keszthely meghatározó alakjairól

Jeles elődökről sorjáztak izgalmas előadások a Keszthelyi arcélek 2024 című programon a városi könyvtárban. Ezekből felsejlett a közel- s picit távolabbi múlt számos története, emléke. A helytörténeti minikonferencia telt házat vonzott a bibliotéka nagytermébe.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő: Keszthelynek gazdag szellemi hagyományai vannak, a nemzeti súlyú, ám egyben helyi értékű szereplők megismerése a lokálpatriotizmust is erősíti

Fotó: Péter B. Árpád

A program kezdetén Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kiemelte, a hagyományőrzés és egyben -teremtés szándékával hívták életre e rendezvényt, amelynek folytatása következik.

– Fontosnak tartom, hogy bővítsük várostörténeti tudásunkat, másrészt jeles elődeink tettei, példái számunkra is mintát kínálhatnak. Keszthelynek gazdag szellemi hagyományai vannak, a nemzeti súlyú, ám egyben helyi értékű szereplők, mint amilyen például Forintos László teniszedző, sportszervező, vagy Károly Gyula festőművész megismerése a lokálpatriotizmust erősíti. Sikeres város nem létezhet olyan egyének és közösségek nélkül, akik és amelyek igazán otthonuknak érzik és saját területükön hittel és szívvel szolgálják a település ügyét, segítik épülését, szépülését, előre jutását – fogalmazott Manninger Jenő.

A városvezető azt javasolta: „becsüljük meg, hogy mi, maiak az ő nyomukon járhatunk, munkájukat folytathatjuk”, s bejelentette, a Pannónia Kulturális Egyesület által szervezett programnak jövőre folytatása következik.

Dr. Iglódi Endre, Keszthely díszpolgára dr. Forintos Lászlóról, a keszthelyi teniszsport meghatározó alakjáról mesélt
Fotó: Péter B. Árpád

Ezen a délutánon Szemes Péter, dr. Szutrély Péter, dr. Iglódi Endre, Vetőné Zeke Erzsébet és Kardos Laura mesélt Keszthely történetének egy-egy jeles alakjáról, bemutatva nemcsak szakmai munkáját, hanem életének akár apró rezdüléseit is.

Huszti Józsefről például elhangzott, a klebelsbergi oktatás- és kultúrpolitika egyik fontos és tevékeny alakja volt, akit a kommunista időkben háttérbe szorítottak, s még a tudományos akadémián viselt rendes tag státuszától is megfosztottak. Dr. Magyary Gerő élettörténetéből pedig felsejlett a XX. század elejének egészségügyi kórképe, s az az áldozatos munka, amellyel a sebész alkalmassá tette a keszthelyi kórházat a valódi gyógyításra és akár bonyolultabb műtétek elvégzésére is.

A város jelesei előtt tisztelegtek. A konferencia két előadója, dr. Szutrély Péter és Szemes Péter
Fotó: Péter B. Árpád

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában