Felsőoktatás

2024.03.24. 10:00

Harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést indított a Széchenyi István Egyetem

A páncélzat kialakításától a kétéltű járművek elemzésén át a kibervédelemig számos területen szereznek korszerű ismereteket azok, akik elvégzik a győri Széchenyi István Egyetem harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzését. Az országban egyedülálló szak a hadiipar Zala vármegyét is érintő fejlődését segíti, közölte az egyetem.

Szabó Judit

A képzés szervezőinek, oktatóinak, hallgatóinak egy csoportja

Fotó: Dudás Máté

A Széchenyi István Egyetem a munkaerőpiaci igényekre reagálva indította el ebben a félévben a két féléves, harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést. A cél olyan szakemberek képzése a harcjárműgyárak és a honvédség tiszti állománya számára, akik hosszú távon képesek kiszolgálni, támogatni és irányítani a harci járművek gyártását, fejlesztését, átalakítását, szervizelését és tesztelését. 

A hallgatók többek között a programozás, a valós idejű és felhőalapú adatfeldolgozás, a szabályozástechnika, az érzékelés és az adatgyűjtés, a kárelemzés és a diagnosztika, az infokommunikáció és a kiberbiztonság, a páncélzat kialakítása, a kétéltű járművek elemzése, valamint a tereptan, a katonaföldrajz és a geoinformatika területén szereznek naprakész ismereteket a gyakorlatorientált, részben személyes jelenléttel, részben online formában megvalósuló képzés során. A tantárgyakat – alkalmazott mechanika, fegyver- és lőszertechnika, járműelektronika-kibervédelem, páncélozás, harcjárműtechnika, kommunikációtechnológia – az egyetem munkatársai, illetve külsős, katonai szakemberek tartják.

A képzés megnyitóján Dömény Sándor vezérőrnagy hatalmas sikernek nevezte, hogy hosszú előkészítés után elindulhatott a képzés. Hozzátette: a hallgatók fejlődését kiváló oktatói gárda és elhivatott katonák segítik. Lakatos István, az egyetem professzora azt fejtette ki, hogy a szak létjogosultságát erősíti az a hadiipari fejlődés, amely Magyarország előtt áll a következő években. A szegmens a Rheinmetall révén Zalaegerszegen is egyre meghatározóbb.

A hallgatók sokféle motivációval, háttérrel érkeztek, a letenyei Gerencsér Máté például járműmérnök alapszakon végez nyáron a Széchenyi-egyetemen. „Már régóta érdekelnek a harcjárművek, ezért szeretnék ezen a területen olyan speciális tudásra szert tenni, ami kiegészíti a járműmérnöki képzést. Később ebben az ágazatban tervezek dolgozni is” – mondta.

A mérnöki végzettségű hallgatók a képzés végén harc- és páncélozott jármű szakmérnök, míg az azzal nem rendelkezők harc- és páncélozott gépjármű szakember végzettséget szereznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában