A kormány példátlan mértékű támogatás biztosít a magyar gazdáknak

2024.03.25. 20:00

Gazdafórum: az új uniós Közös Agrárpolitikáról és a kihívásokról esett szó Zalaegerszegen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége fórumot tartott hétfőn a zalai gazdák számára az új uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), és az idei vidékfejlesztési pályázatokról. A gazdafórum a NAK országos roadshow-jának soron következő állomása volt Zala vármegyei szervezetének zalaegerszegi irodájában.

Antal Lívia

A gazdafórum előadói (b-j): Boczkó Attila, a NAV Zala Vármegyei Igazgatóságának pénzügyőr századosa, Vigh László országgyűlési képviselő, Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Sabján Krisztián, a NAK Zala vármegyei elnöke

Fotó: Pezetta Umberto

A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón Sabján Krisztián, a NAK Zala vármegyei elnöke úgy fogalmazott, a gazdálkodóknak minden guruló forintra szükségük van, ezért kellenek az állami és uniós források. A gazdálkodás túl szoros keretei azonban feladja a leckét számukra. Az agrárkamara azért dolgozik, hogy segítsen megtalálni a lehető legjobb megoldásokat. Ezt szolgálja a gazdafórum, továbbá, hogy 5 fővel bővült a falugazdász-hálózatuk, így már 23-an segítik a gazdákat Zalában hat irodában.

gazdafórum
Sabján Krisztián, a NAK Zala vármegyei elnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő a gazdafórum előtti sajtótájékoztatón
Fotó: Antal Lívia

 

Gazdafórum - 69 agrár- és vidékfejlesztési pályázat idén

A NAK kezdeményezésének is köszönhetően a korábbi 17,5-ről 80 százalékra növelte a kormány a Vidékfejlesztési Program nemzeti társfinanszírozását, így 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre. Ennek keretében 69 pályázatot hirdet meg idén az agrártárca, jelezte Győrffy Balázs. A NAK elnöke hangsúlyozta, tehát amíg más európai kormányok elvesznek a gazdáktól, addig a magyar kormány példátlan mértékű támogatást biztosít a magyar gazdáknak. Kitért arra is, hogy az Európai Unió zsákutcába került vidékpolitikája miatt az élelmiszer-előállítás veszélybe kerülhet, hasonlóképpen az élelmiszer-biztonság, mert az import termékek esetében nem szó nyomonkövethetőségről.

Vigh László országgyűlési képviselő azt mondta, a magyar kormány megkívánja védeni a magyar gazdák piacait az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben. Fontos célja élelmiszerbiztonság, hogy a magyar emberek magyar gazdák által megtermelt egészséges élelmiszereket fogyasszanak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában