Staféta

2024.03.08. 15:00

Az idén éppen 60 éve annak, hogy Nagykanizsa sportkínálatában megjelent a judo

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Mester Marcell a stafétát Molnár Józsefnek, a judo sportág nagykanizsai meghonosítójának adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

A budapesti Molnár József csodát tett Nagykanizsán, hiszen a judo szakosztály 60 éve létezik

Fotó: ZH

Tanárként kapcsolódott Nagykanizsa sportéletébe

A budapesti származású Molnár József a pécsi Tanárképző Főiskola befejezése után az oktató-nevelő munkát Nagykanizsán a Palini-iskolában (ma Inkey-iskola) kezdte, az intézmény első szakképzett testnevelő tanáraként. A kezdeti mostoha körülmények után sikerrel valósította meg az akkor korszerű testnevelés oktatás szabadtéri és tornatermi feltételeit. Pályafutása alatt testnevelést, továbbá biológiát, földrajzot és kémiát is tanított.

- Nagykanizsán, majd Zalaegerszegen kineveztek a sportiskola igazgatójának - mesélte József. - Mindkét helyen újjászerveztem és korszerűsítettem a sportolók képzését, biztosítottam az intézmények továbbélését. Zalaegerszegen kialakítottam a ZTE keretében az egyesületi sportiskola új szervezetét, ami országos modellé vált. Pedagógus pályafutásomat 1999. november 15-én fejeztem be Budapesten, a Dugonics-iskolában, innen mentem nyugdíjba. Az általam felkészített tanulók városi, megyei, budapesti sikereket értek el a sport- és tanulmányi versenyeken.

A judo megszerettetésére törekedett

Molnár József mégis arra a legbüszkébb, hogy sportszakmai működése során meghonosította Nagykanizsán a judo sportot. Sportvezetőként rendszeresen részt vett alsó, közép és felsőfokú sportszervezők és edzők oktatásában, vizsgáztatásában. 1971-től a Nagykanizsai Városi Sporttanács, majd két évvel később a Zala Megyei Sporthivatal elnökeként irányította a város, majd a megye sportéletét.

- A judót szerettem, a pécsi tanulmányaim alatt még nem szerveződött meg a sportág - folytatta. - Összefogtunk a pécsi Molnár Gábor és a szegedi Dóra János barátommal és a PVSK-ban megszerveztük az első szakosztályt. Mindenki a saját tudásával és lehetőségeivel csatlakozott az ügyhöz. Számomra ez adta a tapasztalati előzményt a későbbi szervező munkához Nagykanizsán. Mint említettem, 1963 augusztusában érkeztem Nagykanizsára. Tájékozódás után láttam, hogy segítségre lesz szükségem a judo elterjesztéséhez. Russay Olivér tanár már korábban próbálkozott a cselgáncs meghonosításával, de nem járt sikerrel. Ő mutatott be Harangozó Lajosnak, vagy ahogy mindenki ismerte, Gozó bácsinak, az NTE akkori elnökének. Vállalta, hogy az NTE keretei között szakosztályt alakíthatok. Jelentősen vitte előre ügyünket idősebb Mester József VTS elnök, aki hamar felkarolta ügyünket.

A fiatalok megrohanták az edzést

Olyannyira jól alakult minden, hogy 1964 októberében megindulhatott a munka. Az NTE birkózó szakosztályának fakeretes szőnyege és a Landler-gimnázium tornaterme állt rendelkezésre heti két alkalommal. Zsoldos Ferenc igazgató megértő támogatása a befogadásukhoz elengedhetetlen volt. Túltette magát azon a hátrányos közvélekedésen, amely szerint a judo goromba, durva, erőszakos, vagyis a fiataloknak nem való sportág. Az ifjúság érkezése is bizonyította Molnár Józsefnek, hogy jól döntött: az első edzésen 68 fő jelent meg, pedig akkoriban szokatlanul magas, 20 forintos tagsági díjat kellett fizetni. Akkoriban abból az összegből a Béke étteremben meg lehetett ebédelni és még sörre is jutott. Természetesen József társadalmi munkában vezette az edzéseket és minden fillér bevételt befizettek az NTE pénztárába.

Fejlődésnek indult a sportág

- Közben cselgáncs ruhákat vettünk, bár voltak olyanok, akik saját költségükön szerezték be azokat - fogalmazott. - Gyors fejlődésnek indult a szakosztály, már 1965-ben megrendeztük az első házi bajnokságot, majd az első nyílt versenyt. Közel 50 fő vett részt a szakosztály tagjai közül, aztán más városokban is versenyeztünk, jó helyezéseket szereztek a fiatalok.

Molnár József visszagondolva örül annak, hogy ennyien a jó ügy mellé álltak és 1967-től immár a MÁV-NTE keretein belül működő szakosztály országos hírű lett. Az eltelt időszak alatt sokat fejlődött a sportág, sok tehetséges sportolót és edzőt ismerhetett meg. De most azt tartja a legjobb nagykanizsai sportpillanatának, hogy az idén éppen 60 éve annak, hogy megalakulhatott a szakosztály.

Molnár József a stafétát Vizlendvai Lászlónak, a Nilfisk Kanizsa Torna Club vezetőedzőjének adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában