A 2023-as országos felmérésben bárki részt vehetett

2024.02.29. 14:29

Tíz százalékkal nőtt a fehérgólya hazai állománya

Elkészült a 2023-as országos fehérgólya-felmérés összesítése. Az eredmény örvendetes: az állomány mintegy 10 százalékos növekedését mutatja.

Varga Andor

Fehérgólya szülő árnyékot tart a fiókáinak

Fotó: Lovász Péter / MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye emlékeztet: az 1970-es évektől kezdve az ötévente lezajlott felmérések adatai alapján évtizedeken át 4 800 és 5 500 pár között ingadozott a gólyák hazai költőállománya. Aztán a 2019-es országfelmérés némileg váratlanul jelentős csökkenést, 4 000 madárpárt mutatott ki. A fogyás a következő években megállt, sőt, némileg visszafordult, a szakemberek ezért is várták nagyon kíváncsian az elmúlt évi eredményeket.

Az adatgyűjtés kiterjedt az ország szinte egész területére, abban bárki részt vehetett az MME Turdus okostelefonos applikációjának Gólyales alkalmazása jóvoltából. A visszajelzések a tavaly december 31-ig feltöltött adatok alapján 1 280 település 3 715 fészkelőhelyéről szóltak. A fészkek közül 2 019 volt lakott, ezekből 1 690 madárpár repített sikeresen fiókákat. Összesen 5 007 fióka repült ki Magyarországon, ez az összes párra számolva 2,46-os, a sikeres családokat tekintve pedig 2,96-os átlagot jelent. Ez az MME közleménye szerint nem rekordmagas, de a sokéves átlagnál jobb.
Az adatok alapján a fehérgólyák hazai költőállománya tavaly 4 550 pár körül lehetett.
A madártani egyesület megyei bontásban is közölt adatokat. E szerin Zalából 135 településről és 242 fészekről érkezett be adat. A megfigyelők összesen 280 fiókát számoltak össze – ez a nyolcadik legmagasabb az országban, az összes költőpárra vetített átlag 1,74. Az élen Borsod-Abaúj-Zemplén áll 845 madárral.

Egy rekordot is feljegyeztek Zalában: a dél-zalai térségben akadt egy hat fiókás fészekalj, ilyen szaporulatot csak egy Veszprém vármegyei fészekben figyeltem még meg az elmúlt évben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában